Proiectul de lege care prevede asigurarea integrității bunurilor sistemelor centralizate de irigare și desecare a fost adoptat de Parlament, cu voturile a 74 de deputați.
Inițiativa legislativă aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a fost elaborată în scopul îmbunătățirii mecanismului de administrare a infrastructurii de irigare și/sau desecare, aflată în proprietatea publică a statului.
Documentul prevede includerea bunurilor identificate ca părți componente ale sistemelor de irigare și/sau desecare la categoria bunurilor domeniului public al statului sau al unităților administrativ-teritoriale. Prin urmare, aceste bunuri nu vor putea fi înstrăinate, depuse în capitalul social al unor persoane juridice, supuse urmăririi silite și incluse în masa debitoare în caz de insolvabilitate sau faliment al persoanei juridice.
O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că terenurile identificate ca părți componente ale sistemelor de irigare și/sau desecare, precum și terenurile aferente altor obiective de infrastructură tehnico-edilitară necesare întreținerii și reparației sistemelor de irigare și/sau desecare proprietate publică a statului să fie gestionate de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Documentul mai conține o serie de completări și ajustări ale cadrului normativ în domeniu ce ar permite transmiterea în comodat asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații a bunurilor ce sunt părți componente ale sistemelor de irigare și/sau desecare.
Proiectul de modificare a unor acte normative ce vizează reglementarea administrării și apartenenței pe domenii a infrastructurii de irigare și desecare proprietate publică va intra în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.