În ultimele trei decenii, numărul de vaci mulgătoare din Republica Moldova au scăzut de la 420 de mii, la numai 5.100. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în 2027, se dorește ca fermele să producă, anual, minim 160 de mii de tone de lapte.
Prin programele de subvenționare și dezvoltare, Guvernul vizează revitalizarea producției de lapte și creșterea numărului de vaci mulgătoare. Aceste acțiuni au determinat majorarea numărului de vaci mulgătoare în fermele autohtone până la 14.100.
„În ciuda faptului că Republica Moldova este o țară cu 2,5 milioane de locuitori, care consumă zilnic produse precum brânză, smântână, înghețată, și unt, se confruntă cu necesitatea de a importa aceste produse. Pentru a diminua această tendință, Guvernul a implementat programe de subvenționare și dezvoltare, cu scopul de a revitaliza zootehnia și producția de lapte, și astfel s-a ajuns la 14.100 de vaci mulgătoare. Scopul este ca, într-un final, până în 2027, să avem o producere de lapte de minim 160 de mii de tone, ceea ce ar însemna ca măcar 40% din consumul nostru intern de lapte să fie produs în Republica Moldova”, a comunicat Vladimir Bolea, în cadrul unei discuții cu agricultorii.
Citește și: Deficit de lapte: Fermele din R. Moldova produc doar 5% din consum
Deși fermele din Republica Moldova produc doar puțin peste 5% din consumul intern de lapte, în ultimii ani, țara s-a remarcat prin exporturi de produse lactate. Brânzeturile au fost în fruntea listei, fiind exportate peste o mie de tone anual. Totodată, în cantități nesemnificative a fost livrat și laptele obținut în fermele din țară. Printre destinațiile unde au ajuns produsele autohtone se includ țări din Oceanul Pacific.
Recomandăm și: Brânzeturi în Rusia și unt în țări exotice. Unde exportă RM produsele lactate