Primele 41 de companii din anul curent, lansate de migranți sau rudele acestora de gradul I, vor primi finanțare de stat de până la 250 mii lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiționale depuse de reprezentanții diasporei au fost astăzi aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM). Suma totală a granturilor este de circa 10 milioane lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui circa 24 milioane lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri și 40 de femei.Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM a reafirmat angajamentul instituției privind susținerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diasporă.
„ODIMM susține agenții economici la toate etapele de dezvoltare a afacerilor, oferindu-le consultanță, mentorat și finanțare nerambursabilă. La ora actuală, pentru Programul PARE 1+1, recepționăm în regim continuu cereri de înscriere și proiecte investiționale pentru a atrage remitențele în economia națională și a susține revenirea lucrătorilor migranți acasă” , a precizat directorul.
Managerii celor 41 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, România, Marea Britanie și Germania.
80 la sută din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în 23 de raioane ale țării. Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, pomi fructiferi și zootehnie.
Alte 15 afaceri sunt demarate în domeniul prestării serviciilor: servicii de transport, întreținerea și repararea autovehiculelor, sănătate şi asistenţă socială, construcții, activități fotografice, iar 5 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea construcțiilor metalice, prelucrarea lemnului, producerea furajelor, produse de patiserie, etc.
Printre antreprenorii care au fost acceptați astăzi pentru suport financiar nerambursabil se numără și Cristina Botnari din municipiul Chișinău. Aceasta, împreună cu sora sa, are o afacere în domeniul prestării serviciilor de medicină estetică, întreținere corporală și cosmetologie.
Pentru extinderea afacerii și diversificarea serviciilor prestate, planificăm să procurăm 2 aparate ”Stratosphere” pentru tratamentul corporal și facial. Grantul obținut prin programul ”PARE 1+1”, vizează achiziționarea aparatelor cosmetologice. Acestea vor genera extinderea spectrului de proceduri cosmetologice care presupun îmbunătățirea aspectului fizic al pacientului cu ajutorul tehnologiilor medicale de ultimă generație”, a explicat antreprenoarea.
Antreprenorul Dionisie Scripnic din satul Sărata Galbenă, raionul Hîncești, în anul 2016, a pus bazele unei ferme zootehnice. La ora actuală, aceasta are o capacitate de circa 62 de bovine pentru lapte și carne.
„Finanțarea nerambursabilă prin intermediul Programului „PARE 1+1” mi-a oferit încrederea unui viitor mai prosper pentru propria afacere. Datorită grantului urmează să ne extindem afacerea, să procurăm utilajul pentru prepararea hranei furajere pentru animale”, a menționat Dionisie Scripnic.
Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!