Moldova

Păsările și canicula: Sfaturi pentru a le ajuta în zilele toride

Author: AgroExpert
Păsările și canicula: Sfaturi pentru a le ajuta în zilele toride - agroexpert.md

Temperaturile ridicate reprezintă o provocare nu doar pentru oameni, dar și pentru fauna sălbatică. Disconfortul termic ridicat este prezent și la păsările sălbatice, mai ales că ele, spre deosebire de noi, nu au glande sudoripare, și deci nu transpiră. Mai mult decât atât, lipsa surselor de apă și de umbră le îngreunează modul de viață în aceste zile.

Specialiștii de la Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), precizează că, păsările dispun de mai multe adaptări fiziologice. Una dintre ele este gâfâitul, cam cum fac și câinii.

„Pe măsură ce păsările respiră rapid, gâtul le tremură ușor, iar căldura iese din corp prin plămâni și prin săculețele de aer. Plămânii sunt un sistem cu sens unic, astfel încât aerul rece care intră în corp nu se amestecă cu aer cald care iese. Ținând ciocul deschis, pasărea face să vibreze un oscior mic într-o zonă a gâtului unde trec multe vase de sânge. Oscilațiile aduc mai mult sânge în această regiune, permițând disiparea căldurii din sânge”, susțin aceștia.

De asemenea, penele care le acoperă majoritatea corpului au rol termoreglator deloc de neglijat pe timp de iarnă, în schimb vara le vin în ajutor picioarele, fața și ciocul, care nu sunt acoperite de pene. Aceste suprafețe golașe ajută la răcirea corpului pentru că permit o pierdere mai mare de căldură. Chiar și zone mici, cum ar fi un inel de piele în jurul ochiului, pot ajuta la disiparea căldurii. 

Ca să se răcorească și mai mult, păsările recurg la diverse comportamente. Într-o zi foarte caldă păsările sunt mai puțin active în timpul celor mai fierbinți ore și sunt mai active atunci când soarele nu este atât de puternic și aerul este mai răcoros.

„Multe păsări caută zone umbrite în timpul celor mai fierbinți perioade, în special în apropierea surselor de apă. Cu cât mai straturi de ramuri și frunze există deasupra solului, cu atât mai multă căldură va fi absorbită și umbra va fi mai răcoroasă. Prin urmare, și noi și păsările avem nevoie de copaci și spații verzi”, mai menționează SPPN.

Atunci când o briză rece răzbate prin căldura dogorâtoare, păsările își pot flutura aripile pentru a permite aerului circulant să ajungă la pielea fierbinte. De asemenea, ele se stropesc cu apa pe care o găsesc în băltoace sau la adăpătorile instalate de oameni.

„Instalând o simplă adăpătoare sau scăldătoare în grădina sau în curtea noastră, putem ajuta păsările să lupte cu temperaturile ridicate. În plus, o baie sau o adăpătoare este perfectă pentru a „spiona” și a învăța păsările care vin în grădină să bea. În acest fel vom avea ocazia să vedem detaliile ritualului de baie și de îngrijire a penajului sau să observăm interacțiunile pe care le au cu semenii lor”, adaugă experții.

Pentru a le ajuta să reziste caniculei:

  1. Pune un vas cu apă, aceasta va servi drept sursă de apă potabilă, dar și ca loc de scăldat;

Vasul nu trebuie să fie adânc, iar pe fundul acestuia puneți câteva pietre care să „indice” adâncimea apei.2

  1. Oferiți faunei sălbatice un loc răcoros pentru odihnă (bușteni, plante înalte care dau umbră);

Acestea atrag insectele, păsările și mamiferele sălbatice.

  1. Mențineți un habitat natural și sănătos:
  • Nu tundeți iarba în timpul caniculei;
  • Nu dați foc deșeurilor vegetale;
    Nu folosiți erbicide și insecticide;
  • Plantați flori prietenoase cu albinele și cu alți polenizatori.

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!