Predicțiile specialiștilor privind creșterile la prețul grâului încep să prindă contur. Mai multe zone importante din lume întâmpină probleme în aceste momente, atât în privința recoltării, cât și a însămânțării pentru noul sezon, astfel că marfa românească începe să fie cotată din ce în ce mai bine, scrie agro-tv.
Potrivit expertului în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe, prețul grâului în Portul Constanța se află astăzi la un nivel de 212-214 euro/tonă.
„Rusia mai are de recoltat circa 2 milioane de hectare, dar este vorba despre grâul de primăvară, care a fost afectat de secetă și temperaturile scăzute, și nu vedem cum ar putea scoate randamente foarte mari în acest moment. Asociația exportatorilor din Rusia menționează un nivel mult mai scăzut de export față de cele 48 de milioane prognozate de USDA. Ei poziționează exportul la doar 43,5 milioane de tone. Asta ar putea avea un impact imediat în piață, dacă se va confirma.
Rusia este în mare întârziere la nivelul însămânțărilor pentru grâul de iarnă. Au însămânțat doar 13 milioane de hectare din cele 20 preconizate pentru această dată. Avem, practic, un record nedorit; este cel mai jos nivel de însămânțare din ultimii 11 ani.
Pe de altă parte, vedem cum Franța a fost plouată cel puțin o dată în fiecare săptămână în ultimul an. Nici aici nu sunt premise prea îmbucurătoare în ceea ce privește ritmul de însămânțare al grâului. Singurul lucru care îi poate ajuta este oprirea ploilor și revenirea la temperaturi blânde.
Diametral opus, Argentina renunță la 1 milion de tone de grâu din producția estimată și acum se poziționează la doar 19,5 milioane de tone. Deci totul merge conform prognozei noastre. Grâul începe să capete putere pas cu pas, etapă cu etapă”, a explicat Cezar Gheorghe.