Fermierii din mai multe localități din țară au ieșit la protest. Aceștia și-au scos tractoarele pe drumurile principale din circa 20 de raioane, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii se declară dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. Totodată, organizatorii nu exclud deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitală.
Asociația Forța Fermierilor anunță că, în unele locuri unde au ieșit agricultorii la proteste, au început să blocheze drumurile pentru câteva minute.
„Până la această oră au ieșit 527 de unități de tehnica. La moment în unele locuri noi blocăm parțial traseele.Va dura nu o zi, va dura o perioadă îndelungată în funcție de evoluția lucrurilor și reacția autorităților”, a spus Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociatiei Forța Fermierilor.
În unele raioane din țară, precum Căușeni, Edineț, Ocnița și Cahul protestatarii s-au adunat într-un număr de peste 50 de tractoare.
„Vrem să fim auziți. Dacă nu vor fi luate anumite măsuri de susținere, în termen de două luni riscăm să intrăm în faliment, în special fermierii mici și mijlocii. Dar nu o să avem profit nici pentru cei mari. Pentru că prețurile care sunt astăzi sunt foarte înalte, la motorină, la fertilizanți, pe când au scăzut prețurile la cereale. Se poate observa cu ochiul liber că nu putem să mai supraviețuim”, susține Aurel Bradu, responsabil pentru raioanele Edineț, Ocnița, Briceni și Dondușeni.
Potrivit lui Aurel Bradu, protestul este unul strict al fermierilor care cer aprobarea revendicărilor înaintate de mai mult timp de către reprezentanții Forța Fermierilor la discuțiile cu autoritățile.
„Agricultorii vor un mic ajutor din partea statului ca să poată să acopere cheltuielile, mai ales că mulți au datorii la bănci. Se mai vehiculează că iată agricultorii au tehnică agricolă bună, dar dacă nu se pune accent pe echipamentul agricol nu poți obține rezultate în agricultură. Plus că majoritatea recurg la credite pentru a putea beneficia de aceste unități agricole, chiar și cu acordarea subvențiilor, nu este suficient”, punctează Sergiu Tutovan, responsabil pentru raionul Cahul.
Totuși, în unele raioanele sunt mai puțini agricultori prezenți la manifestație. În Ialoveni s-au adunat doar 2 unități de tehnică agricolă.
„Pe parcurs așteptăm mai mulți oameni și tehnică. Foarte mulți agricultori au de efectuat lucrările în câmp cu tehnică. Până ce, avem două tractoare. Cea mai mare durere a noastră este faptul că în anul 2023-2024 suntem pe linia profitului, urmează să vedem dacă o să ieșim pe 0 sau chiar în minus, din cauza perioadei dificile. Avem nevoie de ajutorul autorităților să ne ajute, pentru că dacă vor mai scădea prețurile la cereale, vom ajunge într-o situația catastrofală”, spune Larisa Roman, responsabila de raionul Ialoveni.
Acțiunea se întâmplă după ce marți, 6 iunie, membrii Asociației „Forța Fermierilor” au avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care nu s-a soldat cu aprobarea revendicărilor cerute de agricultori.
Solicitările agricultorilor:
- Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);
- Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
- Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
- Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
- Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.
Lista punctelor de staționare a tehnicii agricole în timpul protestului de astăzi:
- Drumul Bălți – Edineț, cercul la intrare în or. Edineț – fermierii din raioanele Edineț, Briceni, Ocnița.
- Drumul Drochia – Soroca, lângă benzinăria Bemol – fermierii din raionul Drochia.
- Drumul Chișinău – Soroca, cercul în satul Gura Camencii – fermierii din raionul Florești
- Drumul Chișinău – Soroca, cercul de intrare în mun. Soroca – fermierii din raionul Soroca.
- Drumul Chișinău – Briceni (betonca), cercul Glodeni – fermierii din raioanele Glodeni și Fălești.
- Centura drumului Fălești-Sculeni, or. Fălești, lângă centrul comercial Supraten – fermierii din raionul Fălești.
- Drumul Bălți – Chișinău, intrare în or. Sângerei din partea Bălți – fermierii din raionul Sângerei.
- Drumul Chișinău – Soroca, lângă satul Sărăteni – fermierii din raionul Telenești.
- Drumul Orhei – Rezina, lângă satul Bușăuca – fermierii din raionul Rezina.
- Drumul Chișinău – Bălți, în satul Pelivan – fermierii din raionul Orhei.
- Intersecția drumurilor Chișinău – Dubăsari și Criuleni – Orhei – fermierii din raionul Criuleni.
- Centura drumului Ungheni – Chișinău, lângă mun. Ungheni – fermierii din raionul Ungheni.
- Drumul Nisporeni – Strășeni, ieșirea din satul Vorniceni înspre Strășeni – fermierii din raionul Strășeni.
- Drumul Chișinău – Căușeni, lângă satul Grigorievca – fermierii din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi.
- Drumul Hâncești – Leova, la ieșire din mun. Hâncești – fermierii din raionul Hâncești.
- Drumul Hâncești – Leova, răscrucea în satul Sărata Nouă – fermierii din raionul Leova și Cantemir.
- Drumul Cimișlia – Basarabeasca, lângă satul Abaclia – fermierii din raionul Basarabeasca.
- Drumul Chișinău – Cahul, satul Roșu – fermierii din raionul Cahul.
- Drumul Cahul – Giurgiulești, intrarea în satul Giurgiulești – fermierii din raionul Cahul
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!