Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a redus predicțiile privind producția de rapiță din UE în raportul din octombrie. Astfel, statele membre vor recolta, în total, 17,5 milioane de tone de rapiță, mai puțin decât anul trecut. Vremea nefavorabilă a afectat suprafețele cultivate, iar randamentul este estimat la 3,06 tone/ha, scrie agrointel.
Producția de rapiță din UE pentru anul comercial 2024-2025 este estimată la 17,5 milioane tone, cu 200.000 de tone mai puțin față de previziunile de luna trecută și cu 2,5 milioane de tone mai puțin față de anul trecut.
De asemenea, se așteaptă să fie cultivată cu 2% mai puțină rapiță decât media ultimilor cinci ani.
Producții mai slabe la rapiță în UE
Suprafața recoltată estimată se ridică la 5,7 milioane hectare, cu 50.000 de hectare mai redusă față de estimările din luna septembrie, cu 500.000 de hectare mai puțin față de anul trecut și cu 2% mai puțin față de media ultimilor cinci ani.
Previziunile analiștilor USDA privind randamentul se situează la 3,06 tone/ha, față de 3,07 tone/ha luna trecută, 3,21 tone/ha de anul trecut și de 3,18 tone/ha media ultimilor cinci ani.
Rapița este o cultură oleaginoasă predominantă în UE, în special în țările din zona de nord, unde climatul mai rece și umed nu este la fel de convenabil pentru floarea-soarelui ca în sudul și sud-estul comunității europene. Cu toate acestea, vremea din acest sezon a afectat multe zone cultivate cu rapiță.
Precipitațiile constante au redus atât calitatea, cât și randamentul rapiței, în timp ce inundațiile a redus suprafețele cultivate. În sezonul de primăvară, ploile excesive au fost concentrate în lanurile de rapiță din zona de nord-vest a UE, inclusiv în țările producătoare principale, Franța și Germania.
Lupta cu bolile și dăunătorii, fără utilizarea eficientelor și, totuși, interziselor produse cu neocotinoide continuă să fie un obstacol pentru obținerea unor randamente mai bune, descurajând fermierii să cultive rapiță. Cu toate acestea, rămâne una dintre cele mai bune culturi din regiune, în rotație cu grâul.