Moldova

RM se sufocă sub deșeuri: Avem peste 900 de depozite neconforme

Author: AgroExpert
RM se sufocă sub deșeuri: Avem peste 900 de depozite neconforme - agroexpert.md

În Republica Moldova sunt exploatate 989 de depozite de deșeuri, care ocupă o suprafață totală de 1052,6 ha. Depozitele de deșeuri sunt organizate de autoritățile publice locale și, în general, nu respectă standardele de protecție a mediului.

Conform datelor statistice, cantitatea de deșeuri menajere solide este în continuă creștere, de la 2.172 mii m3 în 2008 la 3.311 mii m3 în 2021.

Circa 90% din cantitatea de deșeuri municipale colectate de serviciile de salubrizare, a fost eliminată prin depozitare, colectarea selectivă fiind organizată parțial în mun. Chișinău și unele centre raionale. Ratele de reciclare și de colectare a deșeurilor sunt încă foarte scăzute.

Gestionarea incorectă a deșeurilor este mai acută în Moldova, acestea generând în 2022 aproximativ 11,4% din emisiile de GES, în comparație cu media globală, de aproximativ 3% din emisiile mondiale.

În același timp, efectele schimbărilor climatice manifestate în sectorul gestionării deșeurilor pot afecta în mod negativ alte sectoare, în special agricultura, resursele de apă și sănătatea și, mai puțin direct, energia, transporturile și silvicultura.

În conformitate cu Contribuția națională determinată actualizată (2020) a Republicii Moldova la Acordul de la Paris și la Programul de dezvoltare cu emisii reduse până în anul 2030, Republica Moldova își propune să reducă până în 2030 emisiile de GES din sectorul deșeurilor cu 14% în conformitate cu scenariul necondiționat și cu 18% în cadrul scenariului condiționat, în comparație cu nivelul din 1990.

Anual, prin intermediul serviciilor de salubrizare, din localitățile urbane se transportă la depozite de deșeuri menajere solide circa 1,1-2,2 Mt de deșeuri. Din activitatea întreprinderilor este generată o cantitate totală de cca 2,8 Mt de deșeuri. În zonele rurale din Moldova zilnic se generează între 0,3-0,4 kg de deșeuri per capita și, respectiv, 0,9 kg/capita/zi sau mai mult în zonele urbane.

În prezent, doar între 60 și 90% dintre deșeurile menajere urbane sunt acoperite de serviciile specializate de colectare a deșeurilor, în timp ce în majoritatea localităților rurale acestea sunt depozitate neautorizat.

Ministerul Mediului a început să elaboreze Strategia de mediu până în anul 2033, pentru a soluționa problemele menționate.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!