Moldova

Seceta severă a făcut prăpăd pe terenurile agricole din sudul RM

Author: AgroExpert
Seceta severă a făcut prăpăd pe terenurile agricole - agroexpert.md

Seceta severă și temperaturile extrem de ridicate au făcut prăpăd pe terenurile agricole din sudul Republicii Moldova. Cultura de porumb a fost afectată în totalitate, iar cea de floarea-soarelui în proporție de 80 la sută. Astfel, producția celor două cereale a scăzut la jumătate față de anul trecut, care a fost tot un an secetos. Fermierii speră acum la despăgubiri de la stat pentru culturile distruse, dar bugetul nu are suficiente resurse, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii, scrie tvrmoldova.

Pârjolite de secetă sunt în special terenurile agricole din raioanele Cantemir, Taraclia și Cahul. Andrei Ciobanu, din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, cultivă anual peste 800 de hectare cu cereale. Din cauza lipsei precipitațiilor, din lanurile cu floarea soarelui practic nu are ce strânge.

„Am ajuns cu 450-500 de kilograme la hectar. Însă ea urmează să fie curățată prealabil, așa că dacă vom ieși cu 350 de kilograme la hectar încă o să fie bine. Clar, suntem în pierderi foarte mari. Am avut anul acesta în jur de 8-10 mii de lei cheltuieli la hectar”, spune agricultorul.

O parte din producția de floarea soarelui se pierde și în procesul de recoltare, spun specialiștii.

„Aproape 20%. O pierdem deoarece ea e foarte mărunţică. Noi am oprit vânturile de tot, dar ea totdeauna o zvârle. Ea e ușurică, e seacă”, a precizat mecanizatorul Gheorghe Rusu.

Iar recolta de porumb va fi un dezastru, se plâng fermierii.

„O să intrăm cu combina dacă este sens să recoltăm. Dacă nu, clar lucru că o să se ducă, exact ca în 2022 și 2023, ca îngrășăminte siderate, nedorite din partea noastră. E afectat 100%, aici sunt 10-20 de boabe”, susține Andrei Ciobanu.

Soluțiile ar fi irigațiile, plantarea unor păduri, dar și schimbarea tehnologiilor de cultivare, repetă an de an specialiștii.

„Introduc mult îngrășăminte, dau cu erbicid mult și așteaptă o roadă maximală. Datorită condițiilor care sunt acum, tehnologiile respective deja nu mai merg. Trebuie de folosit alte elemente tehnologice. În primul rând de acumularea a umidității în timpul iernii și a primăverii. În al doilea rând alte tehnologii de prelucrare solului ca să mențină umiditatea, să nu se petreacă atâta evaporare fizică”, detaliază vicedirectorul în științe, Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, Pantelimon Borozan.

În condițiile în care bugetul de stat nu dispune de resurse suficiente, reprezentații Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), ridică din umeri când sunt întrebați dacă vor fi alocate despăgubiri agricultorilor afectați de secetă.

„Ne-am dori să ajutăm producătorii agricoli, dar vă zic că bugetul de stat nu prea e capabil să acorde subvenții producătorilor. Așteptăm, poate o să avem ceva de la partenerii de dezvoltare”, a explicat secretarul de stat din cadrul MAIA, Vasile Șarban.

Republica Moldova a obținut, anul trecut, o producție de porumb de 2,1 milioane de tone, de pe 484 de mii de hectare, în timp ce producția de floarea soarelui s-a ridicat la 785 de mii de tone, de pe 388 de mii de hectare de teren.

Amintim că, mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr au discutat cu Prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre modalitățile de depășire a situației dificile în care se află sectorul agricol, urmare a secetei și temperaturilor extreme din această vară.

Citește și: Guvernul va aloca 100 mln de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!