În prezent, în Republica Moldova există peste 2000 de standarde specifice sectorului agroalimentar. Printre principalele subcategorii de standarde sunt: creșterea animalelor, cultura plantelor, produse alimentare finite, siguranța alimentară și impactul de mediu, mașini agricole și clădiri agricole.
Standardele sunt documente care stabilesc anumite cerințe, ce pot fi utilizate pentru a asigura că procesele, produsele și serviciile sunt conforme și adecvate scopului lor.
„Standardele oferă soluții testate și recunoscute la nivel european și internațional, iau în considerare aspectele de siguranță, sănătate, performanță și mediu. Totodată, standardele conțin cerințe clare și previzibile și promovează progresul, inovația și concurența loială”, specifică managera în sisteme integrate la Institutul de Standardizare din Moldova, Nadejda Diaconu.
Rolul standardelor în agricultură:
- Standardele pot fi instrumente valoroase pentru a promova o agricultură durabilă, performantă și eficientă;
- Standardele vă oferă calitate și siguranță de la fermă, în farfurie. Ceea ce înseamnă că ele există pe întreg lanțul alimentar.
Odată cu implementarea standardelor în agricultură:
- Se va spori calitatea produselor și serviciilor;
- Se va micșora prețul de producție prin optimizarea proceselor;
- Vor crește vânzările și posibilitatea de a exporta produsele;
- Va spori încrederea în rândul consumatorilor.
Standardele ajută toate trei părți implicate în proces.
„Standardele oferă producătorilor alinierea la cerințele standardelor, care contribuie la creșterea eficienței, durabilității și trasabilității proceselor și facilitează exportul. Consumatorii au siguranța unui produs de calitate și a unei oferte extinse pe piață, iar autoritățile beneficiază de o bază solidă în implementarea politicilor publice în domeniul agroalimentar”, a adăugat Nadejda Diaconu.