După problemele provocate în ultimii ani de cultura porumbului, tot mai mulți fermieri au luat decizia de a reduce drastic suprafețele cultivate cu aceasta și să se îndrepte spre alternative. Cei mai deschiși către aceste alternative sunt tinerii fermieri, iar pentru unii, soluția cea mai bună s-a dovedit a fi extinderea suprafețelor însămânțate în toamnă, prin focalizarea atenției pe cultura de orz.
În emisiunea „Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu doi tineri fermieri din România care au explicat de ce au mizat pe cultura de orz anul acesta, în detrimentul porumbului.
„Având în vedere acest context climatic favorabil, culturile de toamnă arată foarte bine. Sunt foarte bucuros că anul acesta avem o suprafață de toamnă foarte mare semănată: 300 de hectare de rapiță, 400 de hectare de grâu și bineînțeles că am semănat și orz anul acesta, în jur de 200 de hectare, având în vedere proasta experiență avută cu cultura de porumb anul trecut. Pentru a evita repetarea acestui dezastru, am luat decizia să introducem și orzul și chiar mă felicit, pentru că această suprafață de toamnă este foarte bună”, a precizat Cosmin Iancu, fermier din județul Ilfov.
Printre principalele motive pentru care fermierii adoptă orzul în asolament este faptul că această cultură este mai puțin pretențioasă din punct de vedere al consumului de apă, dar și mai puțin costisitoare.
„Pentru noi, cultura de orz a devenit indispensabilă în fermă. De 2-3 ani de zile am început să înființăm masiv cultura de orz. Este o cultură extraordinară, o cultură rezistentă, o cultură ieftină și o cultură care nu are nevoie de un aport atât de mare de apă precum cultura de grâu. Este o cultură sigură, la sfârșitul zilei”, a precizat Marcello Daniliuc, tânăr fermier din județul Călărași.