Moldova

Tot mai mulți producători de fructe construiesc depozite frigorifice

Author: Tatiana Cojocaru
fructe pastrate in depozit

În pofida faptului că în acest an, mii de hectare de livezi au fost afectate parțial sau total, recolta de fructe a oferit recompensă și bucurie producătorilor care au reușit să depășească situația din primăvară. Cireșele și caisele au fost vândute, nu se mai găsesc prin depozitele frigorifice, unde în prezent există stocuri de prune și mere moldovenești de o calitate de invidiat. Pomicultorii au înțeles că fără a deține un loc sigur de păstrare a fructelor, nu pot obține un profit pe măsura investițiilor. Oricât de bogată nu ar fi recolta de fructe, totuși este necesar și un preț bun de vânzare. Așa că mulți producători fie deja au construit depozite frigorifice, fie sunt în proces de identificare a mijloacelor financiare pentru a demara construcția acestora. Unii și mai bine, urmează să îl inaugureze în curând.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în perioada anilor 2022–2024, au fost susținute prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, peste o mie de proiecte postrecoltare, cu un volum total al investițiilor de aproximativ 340 de milioane de lei. Aceste proiecte contribuie la creșterea competitivității fermierilor, la stabilitatea veniturilor și la extinderea accesului pe piețele externe, în special în UE.

Dezvoltarea infrastructurii post-recoltare permite ca fructele moldovenești să își păstreze mai mult timp calitatea și să fie vândute la un preț mult mai mare, căci frigiderul garantează fructe proaspete anul împrejur. Deși inițial compania „Mialex Nord” a început ca un trader de fructe pe piața CSI și deținea doar logistica necesară, în prezent gestionează 55 hectare de livezi și de vii: 25 ha prune, 10 ha mere, 5 ha caise și 15 ha struguri de masă. Toată producția este exportată exclusiv în Uniunea Europeană și compania se numără printre principalii furnizori de fructe moldovenești în marile supermarketuri din Germania, Polonia și România.

 

„De mai bine de 10 ani, ne-am asigurat că avem unde păstra fructele noastre și spre deosebire de problemele pe care le-am avut în trecut când vindeam fructele în statele CSI, acum totul este clar și bine stabilit. Toată producția noastră este exportată în UE, noi verificăm să fie totul în regulă, pentru că avem colaborări cu producătorii mici, dar recomandarea mea ar fi ca să se asocieze între ei, pentru că altfel nu vor putea răspunde volumelor cerute de rețelele europene. Marile  supermarketuri nu se uită niciodată la loturile de 100 sau 200 de tone, de la o mie de tone în sus încep negocierile. Fiecare fruct este certificat conform Global GAP, GRASP și SMETA, pentru a răspunde celor mai exigente standarde”, a explicat fondatorul companiei „Mialex Nord”, Oleg Alexandrov.

Și Serghei Tiorsa din Cucuruzeni, raionul Orhei care deține 130 ha de livezi, de cireșe, vișine, caise și mere, a înțeles demult că fără condiții optime de păstrare a fructelor, va fi dificil de obținut un preț bun. Așa că fermierul și-a construit cu câțiva ani în urmă un depozit frigorific cu o capacitate de 1000 de tone.

 

„Noi în acest an nu prea ne putem lăuda cu o roadă bogată, din păcate livezile noastre au fost afectate puternic de înghețurile de primăvară și alte intemperii care au urmat. Practic vișine și cireșe nu am avut, caisele nu au fost distruse complet, dar oricum recolta a fost una destul de slabă. Am adunat circa 25 tone de pe o suprafață de 20 de hectare. În schimb vă pot spune că în anii precedenți, când am avut roadă bogată, fără existența frigiderului nu cred că ar fi fost posibil. Fructele sunt păstrate în condiții optime toate lunile, până când sunt vândute. Prin urmare, sfatul către producătorii noștri ar fi să se grupeze și să-și contruiască un depozit frigorific comun. Noi la fel, oferim spațiu de depozitare celor care au nevoie, ne înțelegem referitor la preț, oricum în acest an nu l-am putut umple numai cu producția noastră. Dar așa este în agricultură, uneori avem și astfel de ani, mai dificili, însă mergem mai departe”, a subliniat Serghei Tiorsa.

Fondatorul companiei „Fructe alese”, Marin Pavalachi, care ani de zile deține suprafețe întinse de livezi și exporta roada anterior în țările CSI, iar în prezent - pe piața UE, a decis în acest an să demareze construcția unui depozit frigorific cu o capacitate de 1000 de tone.

„Cireșele și caisele deja le-am vândut, la un preț destul de bun, pentru un kilogram de caise am obținut 35 de lei. Păcat că avem doar un singur hectar de caiși. Prunii anul trecut au oferit o recoltă mai bogată, dar în acest an avem o roadă de circa 20 tone per hectar comparativ cu 30 tone sezonul trecut. Avem 6 hectare de livezi de prune, le-am cules și sunt depozitate la frigider. Deocamdată le păstrăm, căci nu există o ofertă convenabilă de preț, prin urmare mai așteptăm. Am înțeles că este ideal să deții un depozit propriu și anume din acest motiv, cu resursele proprii construim un frigider cu tot cu sala de sortare la ieșirea din Ialoveni. Suntem în toiul procesului acum, dar cum va fi gata, neapărat vă invităm să vedeți ce înseamnă să poți asigura păstrarea fructelor în condiții constante, fără accesul insectelor sau altor dăunători. Este un proiect costisitor, dar investiția se va răscumpăra datorită faptului că fructele se vor vinde la un preț mult mai mare decât se oferă direct în câmp”, a explicat Marin Pavalachi.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!