Moldova

Un silvicultor a fost concediat după ce a participat la vânătoare ilegală

Author: AgroExpert
concediat după ce a participat la vânătoare ilegală - agroexpert.md

Angajatul Întreprinderii pentru Silvicultură Iargara, care a fost implicat în cazul de braconaj de la Ocolul silvic Băiuș la data de 25 decembrie a fost concediat în urma derulării anchetei interne de serviciu.

Agenția „Moldsilva” anunța la finalul lunii decembrie 2024 despre un caz de braconaj cu implicarea grupului de vânători, care având fișa de recoltare doar pentru fazan au încălcat normele legale și au vânat un mistreț. Atunci, datorită colaborării personalului serviciului silvic și angajaților Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul acțiunilor de combatere a braconajului, a fost descoperit acest caz, iar toate materialele au fost transmise organelor de anchetă.

Concomitent, în cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Iargara și Agenției „Moldsilva” au fost desfășurate anchete de serviciu, ce s-au finalizat prin concedierea angajatului entității silvice teritoriale, datorită acțiunilor ilicite comise.

În cadrul dosarului penal ce a fost intentat de către Inspectoratul de Poliție Leova, urmează a fi recuperat de la persoanele vinovate și prejudiciul cauzat Întreprinderii pentru Silvicultură Iargara.

Răspunderea legală pentru braconaj

Conform Legii nr. 55 din 14.03.2024 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, încălcările legii pot atrage răspundere disciplinară, civilă, contravențională sau penală. Mai mult, obiectele utilizate în săvârșirea faptelor ilegale – armele de foc, mijloacele de transport, vânatul sau trofeele – sunt ridicate și confiscate de autoritățile competente.

Articolul 233 din Codul Penal al Republicii Moldova definește braconajul ca fiind vânătoarea fără autorizație, în perioade sau locuri interzise ori cu metode nepermise. În funcție de gravitatea prejudiciului cauzat, sancțiunile includ:

  • Amendă între 550 și 850 de unități convenționale;
  • Muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de ore;
  • Până la 3 ani de închisoare.

Persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi între 2.000 și 4.000 de unități convenționale și pot pierde dreptul de a desfășura anumite activități. În cazurile în care braconajul este comis de persoane cu funcții de răspundere sau demnitate publică, sancțiunile cresc: amendă de până la 1.000 de unități convenționale, privarea de drepturi profesionale pe o perioadă de până la 3 ani sau închisoare între 3 și 5 ani.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!