Știri din Moldova

Vasile Șarban: ”Când producătorii agricoli vor declara cantitatea reală recoltată, vom putea permite exportul”

porumb-pentru-export- AgroExpert.md

Interdicția impusă pentru o perioadă de 60 de zile la exportul grâului, porumbului și derivatele acestora, chiar dacă a nemulțumit enorm de mult producătorii agricoli, va rămâne în vigoare până nu vor fi actualizate informațiile referitor la cantitățile reale de porumb și alte cereale, recoltate în țara noastră. În urma întâlnirii de pe 2 martie la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, exportatorii și producătorii agricoli, au raportat că blocajul exporturilor va genera pierderi în lanț pentru majoritatea jucătorilor de pe piața cerealelor, mai mari sau mai mici. Totuși Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, a explicat că această situație a fost cauzată din motiv că producătorii agricoli nu declară cantitatea reală recoltată de cereale, iar măsurile luate de Guvern au menirea de a garanta siguranța alimentară a populației, mai ales în această perioadă dificilă din regiune.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, au fost recoltate și stocate 2 milioane 333 de mii de tone de porumb.  Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, precizează însă că cifrele nu reflectă sută la sută realitatea din țară, deoarece mulţi producători agricoli nu-şi declară cantitățile obținute în baza raională. Prin urmare, recolta a fost cu mult mai mare decât o arată cifrele oficiale.

„Pentru a putea interveni cu propunerea de modificare a deciziei Comisiei Situației Excepționale prin care s-a interzis exportul porumbului este prioritar să se cunoască cantitățile reale recoltate, deoarece această decizie a fost adoptată având la bază datele statistice. Până la moment, conform datelor Biroului Național de Statistică, au fost declarate 2 milioane 333 de mii de tone de porumb de pe 518 mii hectare. Declarațiile la statistică se fac până la data de 6 decembrie, însă, ne dăm bine seama, că după această dată, recoltarea porumbului încă a mai avut loc, respectiv cantitatea declarată este cu mult mai mare. Urmează, ca în următoarele zile, să acumulăm informații din raioane, de la agenții economici și de la reprezentanții acestora, pentru a determina care ar fi stocul real de porumb. Din păcate, știm că nu toate cantitățile sunt declarate, prin urmare se resimt consecințele. Într-adevăr dacă o informație veridică lipsește, se iau decizii care pot afecta inclusiv situația financiară a agenților economici. Respectiv după ce vom acumula datele necesare,vom face balanța  dintre cât avem ca stoc intern și necesarul de consum pe piața internă, ceea ce ar include porumbul alimentar, porumbul pentru furaje, și porumbul pentru industrie, abia ulterior vom putea vedea care ar fi potențialul cantitativ de export. Atunci reieșind din aflarea potențialului cantitativ de export, noi vom putea să propunem modificarea deciziei din 27 februarie, ca să deblocăm eventual exportul, deci totul depinde de ciferele pe  care le vom acumula” a subliniat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!