Războiul provocat de Rusia în Ucraina a făcut ca peste 2,5 milioane de persoane, potrivit ONU, să fugă din calea războilui. Astfel, până la data de 10 martie, peste 300.000 de persoane au fugit din Ucraina prin Republica Moldova, iar 83.000 de refugiați au rămas în țara noastră. Pentru asigurarea securității alimentare, în special când avem acest flux migrațional, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis să interzică începând cu data de 12 martie 2022, exportul făinei de grâu sau de meslin.
Populaţia Republicii Moldova are nevoie de aproximativ 380 mii tone de grâu alimentar, 66 de mii de tone de grâu pentru semințe, iar din recolta anului 2021, în rezerva de stat, au fost direcționate 37 mii tone de grâu.
”Situația regională a generat un flux mare de refugiați, așa că acum trebuie să avem grijă nu doar de populația țării noastre, dar și de migranți. Probabil consumul se va mări puțin, depinde de numărul de refugiați și durata de aflare a acestora pe teritoriul Republicii Moldova. Este Hotărârea de Guvern Nr.460 din anul 1993, unde sunt aprobate normele de consum și dacă ne referim la grâu și produsele derivate, avem următoarele cifre: făină de grâu 107,1 kg/ cap de locuitor, crupe de grâu 1,9 kg/ cap de locuitor, griș 0,9 kg/cap de locuitor și paste făinoase 3,8 kg/cap de locuitor anual. Dacă transformăm toate produsele derivate reiese că un om consumă în medie 150 kg de grâu pe an. Reieșind din aceste cifre, este evident, dacă am interzis exportul de grâu în vederea securității alimentare a țării, trebuia să interzicem și făina. Mai ales că în ultimul timp au început să se intensifice exporturile de făină” a subliniat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
De la începutul războiului din Ucraina, există temeri precum că grâul va deveni mai scump. Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Şarban a explicat că preţul grâului este de fapt influenţat de bursele internaţionale.
„Prețul final al pâinii este influențat de mai mulți factori. Este clar că cel mai important ingredient este făina (care la rândul său este produsă din grâu). Și dacă observăm că după recoltele de vară, prețul de cost era aproximativ la toți la fel, dar prețul la grâu, de fapt, se formează la bursa internațională, respectiv la nivel mondial, la ziua de astăzi avem un preț de 368,25 euro per tonă, în descreștere față de zilele trecute când spre exemplu la data de 9 martie, prețul era de 370 euro per tonă, iar la 8 martie prețul era de 396,5 euro per tonă. Reieșind că la bursa internațională grâul este cotat la așa nivel, dar asta se întâmplă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, care sunt niște actori principali pe piața grâului, chiar și la nivel mondial, respectiv a scăzut foarte mult oferta, dar a crescut cererea, din acest motiv a crescut și prețul” a explicat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
Producția obținută de fermierii moldoveni în anul 2021 este de 1milion 558 mii de tone de grâu. Cu toate acestea, importăm făină, deși avem cea mai bogată recoltă de grâu din toate timpurile.
„Într-adevăr, este regretabil, noi tot nu suntem de acord cu acest lucru. Republica Moldova, preponderent exportă grâul în UE. Făină cel mai mult exportăm în România și Germania, dar importăm făină ucraineană. Deci în media ultimilor 3 ani, importăm 29,7 mii tone, exportăm 2,98 mii tone. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei infrastructurii de procesare și nu avem producători agricoli asociați, sau nu avem producători agricoli mari care ar deține mai multe mori ca să fie direcționați pentru a procesa culturile cerealiere. Din acest motiv, avem politica de subvenționare din partea statului, unde punem un accent deosebit pe asociere, crearea infrastructurii de post recoltare, de procesare. Totodată, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu Căile Ferate din Moldova, este implicat într-un proiect, și anume vrem să creăm o infrastructură de încărcare - descărcare a cerealelor la Ungheni. De asemenea, pe viitor, tindem să creăm infrastructură de procesare, ca să fie un punct de colectare a cerealelor, să fie procesate, încărcate în vagoane și exportate” a mai adăugat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!