Asociaţia Naţională a Apicultorilor din Moldova îşi propune ca specialiştii din domeniul apiculturii să aibă cunoştinţe ample, ceea ce le va permite să ofere consumatorilor miere şi produse derivate de cea mai înaltă calitate. Majoritate apicultorilor depun efort ca cel mai de valoare bun ce îl oferă albina să fie prezent pe masa cetăţenilor ţării. Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar calitatea ei ţine de iscusinţă, cunoştinţe şi aplicarea bunelor practici de către apicultori.
Pentru a dezvolta abilităţile şi cunoştinţele în evaluarea mierii, procesatorii și exportatorii de miere, reprezentanţii sectorului HoReCa dar şi somelierii profesionişti sunt îndemnaţi să aplice la participare în cadrul unui curs de instruire pentru sommelieri de miere, în urma căruia fiecare participant poate deveni un specialist certificat.
Completaţi formularul de participare AICI ca în data de 17-19 februarie 2025, să fiţi prezenţi la cursul în care doi sommelieri internaţionali: Nicholas Bishop şi Raffaele Dall’Olio vor mentora apicultorii să devină sommelieri acreditați internațional.
În vara anului 2024, Victoria Sobol, care alături de soţ dezvoltă o afacere în domeniul apiculturii, a rămas intrigată anul trecut de oportunitatea de a obţine noi cunoştinţe şi de a se certifica în calitate de sommelier de miere. Dilema era că acest curs avea loc doar în limba engleză, dar, având nivelul de engleză B1, a înţeles perfect toate materiile prezentate, mai ales că s-a pus mare accent şi pe aspectul practic.
„Simțurile sunt importante pentru un somelier. Cu ajutorul văzului analizăm culoarea și claritatea mierii. Cu ajutorul mirosului simțim aroma (florală sau altele). Aparent, credem că mierea poate fi doar dulce, dar la curs am aflat că poate fi și amară, sărată, acidă. Am avut posibilitatea să analizăm cristalizarea și viscozitatea mierii.
În prima zi de instruiri, am testat simţurile gustative. În mai multe recipiente, am avut sare aromatizată, apă cu adaosuri gustative, de dulce, amar, sărat. Prin comparaţie, am testat intensitatea dulceţii mierii. Până atunci nu mai avusesem ocazia de a compara pe cât este de dulce o mostră de miere faţă de alta.”
Victoria se implică activ nu doar în procesul de extragere al mierii, dar şi în etapa de promovare dar şi comercializare.
„În experienţa proprie de promovare şi de comercializare a mierii, nu o singură dată am fost testată de cumpărători, care îmi cereau informaţii ample despre calitatea mierii ce o vindeam.
Urma să le explic cum arată mierea naturală şi prin ce se deosebeşte de un produs contrafăcut, care, din păcate, mai poate fi găsit în comerţ. Le explicam la ce momente ale aspectului gustativ trebuie să atragă atenţie, culoare, vâscozitate, parametri importanţi, care sunt diferiţi de la un tip de miere la alta. Mierea de salcâm, de exemplu, este mai transparentă, nu este atât de dulce, este mai lichidă, de aceea şi este solicitată de mai mulţi cumpărători. Mierea polifloră, în perioada rece, nu este atât de lichidă.
Acest curs de sommelier mi-a oferit cunoştinţe, care, ulterior, le-am putut împărtăşi cu toţi cumpărătorii. Cunoscând atâtea aspecte despre mierea ce o vinzi, dar şi produsele derivate, ai un grad înalt de credibilitate din partea cumpărătorului. Aceste 4 zile de instruiri, au devenit o oportunitate fantastică de a-mi lărgi cunoștințele despre miere și proprietățile gustative ale acestui produs sănătos.”
Nu rataţi oportunitatea de a învăța tehnici de degustare, recunoașterea caracteristicilor olfactive și gustative, proprietățile mierii, remedierea defectelor și testarea calității conform cerințelor UE.
Asemenea iniţiative, cu prezenţa experţilor internaţionali, sunt populare şi în afara ţării, fiind parte a unui plan strategic de promovare a sectorului apicol din țara noastră și a consumului de miere.
Cursul de analiză senzorială a mierii este organizat în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).