Moldova

Video | Cresc pepeni verzi și galbeni: Afacerea unei familii din Rezina

Author: AgroExpert
Video | Cresc pepeni verzi și galbeni - agroexpert.md

Au pus pe roate o afacere de creștere a pepenilor verzi și galbeni, pentru dezvoltarea căreia muncesc și zi, și noapte. Vorbim despre o familie din satul Cuizăuca, raionul Rezina. Silvia Bugaci are nouă copii, iar cinci dintre ei se implică activ în cultivarea, strângerea și comercializarea harbujilor. Astfel, copiii învață că prin muncă își pot câștiga banii, mărturisește femeia pentru jurnaltv.

„Sunt mamă a nouă copii și cu cinci dintre ei lucrăm pe un teren de un hectar. Dimineața îi scol cu jale, la ora 06:00. Ei de obicei dorm pe deal, pentru că noaptea trebuie să vegheze. Astăzi tinerii nu toți au de lucru. Ziua îi înlocuiesc. Le zic „mergeți și vă odihniți, faceți o baie”. Soțul lucrează la uzina de ciment. El acum e doar în tura de zi și poate să vină noaptea să doarmă cu ei”, relatează locuitoarea satului Cuizăuca, Slivia Bugaci.

„Eu aici cel mai mult stau. Stau noaptea. O înlocuiesc pe mama de la ora 8 și până pe la 2 ziua. - 8 seara. Eu la 8 seara mă duc de aici”, a afirmat fiul Silviei Bugaci, Dorin Bugaci.

Deși harbuzăria se află la doi kilometri de casă, Silvia Bugaci vine zilnic pe jos până aici, pentru a-i înlocui pe feciorii săi. Perioada iulie-septembrie este cea mai dificilă și nu lasă loc de odihnă, spune femeia.

„E obositor pe această vreme, dar de la ora 06:00 până pe la 13:00, la 14:00 mă strădui ca să fac tot lucrul pe lângă casă, iar apoi vin aici ca să-i înlocuiesc, să se simtă și ei copii. Ieri îmi spune „Mă duc la fotbal”, Îi zic: „Măi, culcă-te mai bine pentru o oră”, dar el se odihnește cu ora ceea la fotbal”, spune Silvia Bugaci.

Dimineața, pe răcoare, pepenii verzi sunt culeși, iar cei mai buni ajung la vânzare.

„Culegem marfa, o aducem aici și așteptăm cumpărătorii. Deja harbujii care sunt mai răi trebuie să-i alegem. Care într-o parte care în alta. Dacă nu îi strângem o zi, două - ei se strică, rămân pe deal...nu este frumos, dar așa noi îi alegem. Care sunt de vândut se vând, care sunt la aruncat - se aruncă”, susține Dorin Bugaci.

Deși recolta se tot rărește, familia se bucură că acest an a fost unul roditor.

„În acest an, Domnul ne-a binecuvântat cu roadă multă. Avem roadă foarte multă. Ei încă se văd că sunt foarte mulți, dar anterior nu puteai merge. Acum s-au cam terminat. Eu le spun la oameni: „eu îi fac ca mai întâi să-i pot mânca eu, ecologic”. Eu știu că nu am pus nimic, ca fructul să fie mai mult ca o lecuire, o curățire”, mai specifică Silvia Bugaci.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!