Moldova

Video | Pe drumul agriculturii din Cunicea. Afacerea familiei Fedorciuc

Author: AgroExpert
Pe drumul agriculturii din Cunicea. Afacerea familiei Fedorciuc - agroexpert.md

În satul Cunicea din raionul Florești, familia Fedorciuc a transformat o afacere de familie într-un complex agricol diversificat, mergând pe acest drum cu pasiune și perseverență de-a lungul a peste două decenii. De la începuturile anului 2000, când s-au dedicat în mare parte cultivării culturilor cerealiere și livezilor pentru exportul merelor piața rusă, până în prezent, când se concentrează pe legume și livezi de sâmburoase pentru exportul caiselor, prunelor și cireșelor în Uniunea Europeană, familia a devenit un simbol al agriculturii în regiune, transmite ziarulnostru.

Ilie Fedorciuc s-a implicat mai mult în afacerea inițiată de tatăl său după absolvirea univesității. Tot atunci a decis să își orienteze activitatea și către grădină, având un iaz bun în apropiere.

Cu o suprafață de 15 hectare destinată grădinii de legume, familia și-a adaptat culturile în funcție de schimbările piaței și cerințele consumatorilor. Totodată, ei au diversificat activitatea prin extinderea către legume cum ar fi ardeii grași și roșiile, producție cu contracte stabilite pe termen lung cu Fabrica „Alfa-Nistru” din Soroca.

„Creștem ardei  grași și roșii pentru Fabrica “Alfa-Nistru”, avem contract și lucrăm împreună de circa 10 ani. Ardeiul gras este o cultură foarte greu de crescut. Vara avem temperaturi foarte mari și el se arde, astfel suntem nevoiți să aruncăm circa 50 -60 % din producție. Recoltăm  20 -25 tone de ardei la hectar, pe când la ardeiul dulce avem o productivitate de 60-80 tone la hectar. Ardeii dulci îi realizăm într-o rețea mare de marketuri din țară, totul se face în bază de contracte, pentru că astfel avem o stabilitate. Ceea ce nu putem spune despre prețuri, un an prețul este 5-6 lei, al doilea an poate fi 12. Ardeiul este o cultură la care cred că o să renunțăm în curând, pentru că cere multe investiții, trebuie cules în fiecare zi, oamenii trebuie aduși la muncă zilnic, dar nu le poți oferi de lucru pe toată ziua și îi orientăm în altă parte, cu roșiile în acest plan sunt mai puține bătăi de cap. Roșiile ai strâns un hectar în 2-3 zile ai vândut 80 de tone și ai uitat”, susține Ilie Fedorciuc.

La capitolul probleme, agricultorul nu prea dorește să se oprească, și totuși, Ilie Fedorciuc explică că una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă ar fi forța de muncă și anume faptul că tinerii apți de muncă majoritatea sunt plecați din zonele rurale, astfel în mare parte lucrează oamenii care au peste 50 de ani. O altă latură a problemelor cu care se confruntă ar fi și problema instabilității prețurilor și condițiile climaterice.

Cu toate acestea, agricultorii reușesc să mențină un nivel competitiv prin contracte stabilite pe termen lung și prin gestionarea eficientă a resurselor disponibile. Pe lângă cele 120 de hectare cu culturi cerealiere, o orientare importantă în gospodărie o au căpșunele. Acesta fiind și prima cultură  la care oamenii încep sezonul de lucru în câmp.

În ciuda instabilității prețurilor și a condițiilor climatice variabile, agricultura rămâne o piatră de temelie pentru economia locală, oferind locuri de muncă și surse de venit pentru oamenii din Cunicea și localitățile învecinate, cum ar fi Cuhureștii de Jos, Țîpordei, Japca și Salcia. Cei circa 40 de oameni care zilnic muncesc aici sunt mulțumiți că au un loc de muncă acasă și nu sunt nevoiți să țină drumul străinătății pentru a-și întreține familiile.

Familia Fedorciuc a reușit să creeze un ciclu agricol complet, au împărțit culturile și după perioade de recoltare, astfel ca de primăvara devreme, până toamna târziu, oamenii care muncesc în gospodărie să aibă permanent de lucru. În agricultură, care este în continuă schimbare, familia Fedorciuc continuă să se adapteze și să inoveze, consolidând astfel poziția lor ca lideri în regiune.

Pentru acestă familie de producători, agricultura înseamnă muncă, perseverență și dorință de a face față provocărilor, demonstrând că succesul în acest domeniu vine însoțit de o viziune clară și de angajamentul pentru calitate și durabilitate.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!