Moldova

VIDEO: Şi micii producători de panificaţie susţin că vor majora preţul pâinii

După ce principala companie din domeniul panificaţiei din Republica Moldova a scumpit cu 30 la sută toate sortimentele de pâine, micii producători îi urmează exemplul, susţinând că sunt nevoiţi să facă acest pas din cauza scumpirii materiei prime şi facturilor la gaz.

Victor Nistorică este administratorul unei mici brutării din satul Bardar, situată la 20 de kilometri de Chişinău. Are peste 40 de angajaţi şi planuri mari de viitor, mai ales că nu demult a început să exporte produse de panificaţie în România. Scumpirea materiei prime şi a gazului creează însă probleme pentru dezvoltarea afacerii.

Majorarea preţului la gaz a dus la scumpiri de aproximativ 15 procente la această brutărie. De exemplu, acest colac costa acum câteva luni în jur 70 de lei, iar acum în jur de 90 de lei.

„Luând în calcul acest trend de creştere a preţurilor, înțelegem că nu o să fie suficient şi probabil o să mai creştem cel puţin o dată preţurile. Dacă anul trecut venea maxim 10 mii, acum în luna octombrie am avut factură de 10 mii, în luna noiembrie 20 de mii de lei şi luna decembrie de 30 de mii de lei, iar pe luna ianuarie nu ştim ce factură o să ne vină, pentru că iarăşi a fost majorat preţul la gaze” explică Dorin Platon, şef de producere. 

Antreprenorul speră însă că va reuşi să surmonteze criza legată de scumpirea gazului datorită compensaţiilor pe care Guvernul urmează să le ofere agenţilor economici pentru primii 500 de metri cubi consumaţi.

„Clar că ne bucură, pentru că ştiam că e doar pentru persoane fizice, şi e ok, dar şi noi avem nevoie pentru că suntem consumatori industriali de gaz şi bineînţeles că este un act binevenit, mai ales acum când suntem nevoiţi să împărţim costurile, dar am înţeles că o să fie retroactiv şi pentru luna ianuarie şi sperăm să ne îndulcească un pic factura pentru luna ianuarie” afirmă Victor Nistorică, administratorul brutăriei. 

Victor Nistorică nu mizează însă doar pe sprijinul statului şi se gândeşte să-şi diversifice resursele energetice la brutărie.

 „Intenționăm să ne punem nişte panouri fotovoltaice, care să ne genereze o resursă în plus, poate ne gândim o la staţie geotermală, la fel care să ne compenseze acest tarif. Vom depune toate eforturile ca iarna viitoare să ne pară mai puţin friguroasă şi dureroasă” menționează Victor Nistorică, administratorul brutăriei.

Anterior, Guvernul a anunţat că pregăteşte un set suplimentar de asistenţă pentru producătorii de pâine şi lactate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!