Moldova

VIDEO: Un vinificator din Sadova şi-a transformat pasiunea într-o afacere de familie

A săpat cu propriile mâini o cramă sub fundamentul casei sale. Vorbim de Tudor Aghenie din satul Sadova, raionul Călăraşi, un gospodar pasionat de producerea vinului. Oricine intră în gospodăria lui rămâne fascinat de beciul care cuprinde sute de sticle. În ultimii ani, Tudor Aghenie şi-a îmbinat pasiunea de producător iscusit de vinuri cu cea de promotor al turismului rural.

Deşi pandemia a redus drastic numărul celor care îi păşesc pragul, bărbatul nu lasă mâinile în jos şi îşi dezvoltă în continuare ideile de afaceri, relatează Moldova 1.



Tudor Aghenie povesteşte că producerea vinului în familia sa este o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie şi că a putut să-şi extindă activitatea datorită unui grant nerambursabil din partea USAID din care şi-a cumpărat tehnică modernă.

„Niciodată nu m-am gândit că o să vină oaspeţi la mine în beci, că o să servească vin o să zică: wow, săpături! A venit de la sine. De la sine, dar în cadrul unui proiect cu USAID. Un zdrobitor, storcător performant, vase pentru fermentat, pentru depozitat cu cămaşă, răcitor, pe urmă mobilier în beci, mese, scaune în sumă de 400 mii de lei poate şi mai bine”, spune Tudor Aghenie.

Gospodarul spune că produce vinul după tehnologia buneilor noştri. O perioadă de timp băutura este lăsată să fermenteze în butoaie, după care este turnată în sticle şi depozitată în crama pe care a construit-o cu propriile mâini.

„Butoaiele sunt pe cale de dispariţie. Toţi inox, gen de acesta. Acestea sunt butoaie care ne-au rămas de la tata. Un vin ordinar, un vin din plantaţiile mele, eu struguri nu cumpăr. Sigur vă daţi seama de atâtea hectare să mai cumperi struguri. Am început cu fetească, pinot, traminer, chardonnay, sigur avem şi soiuri autohtone, hibriduri de acestea”, mai spune vinificatorul.

Din 1990, în fiecare an vinificatorul îşi lărgeşte crama săpând adevărate labirinte subterane.

„Avantaj de la pandemie ştiţi care a fost, că aici toate sunt dezavantaje, că am avut timp şi am avut când săpa şi în pandemie am săpat cel mai mult. Am săpat într-un an vreo 4-5 metri în adâncime. Până acum săpam câte un metru-doi, nu puteam săpa mai mult. Deja nu mai pun piatră, lutul rămâne aşa. El când se evaporă apa, se face ca betonul”, declară Tudor Aghenie.

Tudor Aghenie are mari planuri de viitor, unul dintre care este să-şi lărgească serviciile de agrement prestate, astfel încât vizitatorii să poată rămâne în gospodăria sa şi pe timp de noapte.

„Mi-aş dori mai mulţi vizitatori, sigur, fără îndoială şi dacă ar fi posibil un locuşor unde să rămână pe noapte. Aş spune o cameră, două dormitoare, de exemplu”, menţionează vinificatorul.

Crama lui Tudor reprezintă o destinaţie obligatorie pentru orice turist pasionat de vin, patrimoniu cultural, precum şi oamenii care contribuie la crearea celor mai bune băuturi.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!