Știri din Moldova

Vizită de studiu: Cum putem transforma deșeurile vinicole în resurse utile

Author: AgroExpert
vizită, deșeurile vinicole în resurse utile - agroexpert.md

Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat o vizită de studiu în Franța (16-20 decembrie) pentru a studia bunele practici de valorificare a deșeurilor obținute în urma procesării strugurilor și a deșeurilor obținute în urma distilării vinului materie primă.

Vizita a fost efectuata de către Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Dl Andrian Digolean, reprezentatul ONVV Elizaveta Breahnă și 4 specialiști de la vinăriile producătoare de băuturi spirtoase pe bază de vin – Călărași Divin, Vinăria Bardar, Distilăria Bulboaca, Barza Albă.

Au fost vizitate cele mai mari fabrici de prelucrare a deșeurilor din Franța regiunile Cognac și Bordo.

Fabrica de prelucrare a deșeurilor REVICO din Cognac - o companie inovatoare de procesare, care servește performanța de mediu a industriei de cognac. Distilăriile din Cognac obțin în urma distilării vinului aproximativ 10 mln hl de vinarsă, care în urma procesării este echivalentă cu 5,6 mln hl de produse secundare (biogaz, acid tartric, îngrășăminte agricole etc.). REVICO produce până la 25.000 m³ pe zi de biogaz.

Fabrica de prelucrare a deșeurilor Distilerie DOUENCE Bordo - procesează produsele secundare obținute în urma procesării strugurilor: tescovina, drojdia lichidă, drojdia uscată, piatra de vin etc.

Distileria DOUENCE produce: alcool de vin, materie primă pentru industria alimentară &cosmetică, industria chimică, ulei din semințe de struguri, energie organică, acid tartric, coloranți etc, distilează vinuri pentru producerea rachiului de vin și alte băuturi spirtoase.

Pe parcursul a trei zile au fost vizitate mai multe distilării, dogăria de producerea a baricurilor Tonnellerie Segiun Moreau din regiunea Cognac și fabrici de vin din regiunea Bordo.

Vizita de studiu a reconfirmat necesitatea unei fabrici de prelucrare a deșeurilor în Republica Moldova, în scopul gestionării deșeurilor care au un impact esențial pentru protecția mediului înconjurător.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!