Agromanagement

Culesul la rapiță

Author: Fiodorov Ilinca
culesul la rapiță apicultură - agroexpert.md

Rapița este primul cules important pentru albinele din Republica Moldova, iar pentru a obține un rezultat optim, apicultorii trebuie să pregătească familia de albine prin hrănirea cu sirop și aditivi nutriționali, lărgirea cuibului și alte procedee necesare. Cultura este importantă pentru albine pentru că furnizează nectar și polen într-o perioadă a anului în care flora meliferă este săracă. Rapița este foarte apreciată pentru contribuția ei la dezvoltarea comunităților de albine, la creșterea puietului, la regenerarea și întărirea familiilor în momentul începerii unui nou sezon apicol.

Președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu, susține că apicultorii trebuie să pregătească din timp fagurii buni pentru semănat și să se asigure o rezervă suficientă de miere în cuib. Dacă apar alte oportunități de cules, cum ar fi înflorirea pomilor fructiferi, apicultorii ar trebui să profite de acestea și să adauge faguri artificiali pentru a crește cantitatea de puiet și pentru a întări familia de albine înainte de culesul de la rapiță.

Întârzierea în efectuarea acestor operațiuni ar putea duce la întreruperea dezvoltării familiei de albine și la un rezultat suboptimal în ceea ce privește culesul de la rapiță.

„Se recomandă de administrat câte 300, poate și 500 ml de sirop cu aditivi nutriționali și bineînțeles, trebuie asigurată menținere a regimului termic, în dependență de temperaturile de afară. Totodată, apicultorii trebuie să atragă atenție ca în cuib să fie o rezervă de miere, de la 8 până la 10 kg de miere”, explică expertul.

La culesul de rapiță, este important ca apicultorii să fie pregătiți cu faguri artificiali, care trebuie fixați imediat pe sârmele ramelor. În timpul culesului, albinele au posibilitatea să construiască noi faguri.

„Cine folosește magazinele pentru depozitarea mierii trebuie să fie gata pregătiți amplasați deasupra cuibului, ca albinele să depoziteze nectarul proaspăt cules în fagurii de magazin.Este important să se ia în considerare faptul că mierea de rapiță se cristalizează rapid. După terminarea înfloririi rapiței, mierea trebuie extrasa și fagurii trebuie dați la uscare albinelor. În acest caz, nu este recomandat să se folosească acești faguri pentru următorul cules, deoarece acest lucru poate afecta calitatea mierii de salcâm cu mirosul specific de rapiță”, punctează Zăgăreanu.

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!