Prețuri și Tendințe

Agricultorii din Nordul țării se plâng că nu-și pot acoperi cheltuielile de producere a zmeurei

Author: AgroExpert
zmeură - agroexpert.md

Serghei Ivancenco din satul Pocrovca raionul Dondușeni cultivă zmeură pe un hectar jumătate. Roada din acest an îl bucură, însă prețul foarte mic îi creează cele mai mari bătăi de cap. Prețul unui kilogram de zmeură este de 10 lei, iar agricultorul nu-și poate acoperi măcar cheltuielile suportate.

„Problema prețului și a comercializării producției este cea mai importantă acum. Anul trecut era un preț mare, acum prețul este foarte mic și nici nu are cine o strânge, nu ajung muncitori. Strângem zmeura pentru a fi înghețată și o trimitem în Polonia. Anii trecuți o trimiteam în Rusia, acum am trimis dar nu a trecut. Din banii câștigați putem plăti doar muncitorii, noi rămânem cu nimic”, povestește Serghei Ivancenco.

În satele Pocrovca din Dondușeni, Rudi și Oclanda din raionul Soroca sunt cei mai mulți producători de fructe din țară, care își doresc un preț bun, dar și o piață sigură de desfacere. Acum o cantitate mică de zmeură din nordul țării ajunge pe piața din Polonia și Serbia.

„Majoritatea populației se ocupă cu zmeură în fiecare ogradă, la sote pe deal au plantat zmeură. Problema cu care se confruntă anul acesta este că prețul nu acoperă cheltuielile.”

„Problema cea mai principală este sinecostul la marfă, fabricile de conserve, prețul mic de realizare, chimicale foarte scumpe. Ajungem la sfârșit de an - vindem totul la suc.”

„În localitatea noastră Iarova și Balinți avem mulți producători de zmeură și problemă numărul 1 este comercializarea la un preț foarte mic, ceea ce nu poate acoperi costul muncii sau strânsul roadei. Comercializarea o facem la frigidere.”

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a deplasat în teritoriu pentru a discuta cu fermierii. Demnitarul a declarat că statul este interesat în susținerea micilor producători.

„Ei au două mici mari probleme și amândouă pot fi soluționate cu ajutorul statului. În primul rând vorbim că sunt la un kilometru de râul Nistru și trebuie să le tragem sisteme de irigare ca să aibă cantitatea de marfă mai mare ca să poată fi competitivi și să aibă sinecostul producției mai mic. A doua: vorbim despre produsele cu plus valoare și procesare măcar primară prin forma de înghețare”, a menționat ministrul Agriculturii.

Anual, doar din localitatea Pocrovca sunt recoltate peste 1.500 de tone de zmeură.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!