Prețuri și Tendințe

Analiză: Costuri la producerea florii-soarelui și a uleiului

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
Iurie Rija Costurile producere floarea soarelui ulei - agroexpert.md

Pentru a aborda viitoare rentabilitate la cultivarea florii-soarelui este nevoie să pornim de la costurile de producere. Despre aceasta precizează Iurie Rija. Expertul a mai menționat că cu aplicarea corectă și în măsură necesară a îngrășămintelor minerale se poate de obținut un „Yields”(roada medie la hectar) de 2,7 tone la hectar, acesta va influența în mod direct indicatorul rentabilității economice.

„Desigur cantitatea aplicată efectiv poate fi redusă, ce va avea drept efect diminuarea costurilor dar și a „Yields-ului”. Costurile totale de producere la floarea soarelui se estimează la 13,6 mii de lei/ha, dintre care 13% sunt material semincer (420 kg/ha), 11,2% - îngrășăminte minerale (salpetru de amoniu), 9,6% -substanțe chimice (erbicide, fungicide, insecticide), 27,7% - operații mecanizate (arătura, cultivarea/ fertilizarea, stropirea, recoltarea, transportarea etc), 25,6% - plata de arendă la hectar, care este în medie de 3.500 de lei”, specifică expertul Iurie Rija.

Potrivit lui Iurie Rija, la un preț mediu de comercializare pentru floarea soarelui, care se estimează la 8 lei/kg pe parcursul sezonului, marja brută procentuală va atinge nivelul de 58%, ceea ce este un rezultat optimist comparativ cu alte culturi.

„La prețul de comercializare de moment de 7.170 de lei cu TVA (6.639 de lei fără TVA) marja brută obținută va constitui în mediu 32%. Sigur că există riscuri pentru fermieri de a obține pierderi în cazul obținerii unor recolte mai joase. Totodată, prețul înalt de comercializare a culturii determină menținerea interesului pe parcursul sezonului. La începutul perioadei de recoltare, prețurile la floarea soarelui vor fi mai mici. Pe parcurs, se estimează că prețurile vor urca urmând efectul clasic bursier contango”, a adăugat acesta.

Paralel, s-a analizat valoarea estimativă a costului de producere a uleiului de floarea soarelui la fabricile din Republica Moldova.

„Astfel, la un cost de intrare pentru floarea - soarelui de 7.170 de lei/t cu TVA, costul estimativ pentru uleiul brut se raportează la 12,3 lei/kg (+-1 leu/kg). Costul este format din 86% materie primă - floarea soarelui, 3% - salarii și impozite, câte 2% - electricitate, energie termică, costuri cu întreținerea și uzura utilajului, precum și cheltuielile comerciale și administrative. Cu prețul de comercializare a uleiului brut, în iulie 2023, de 17 lei/kg, rentabilitatea vânzărilor se situează la nivelul de 27,6% pentru procesatori”, subliniază expertul Iurie Rija.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!