Prețuri și Tendințe

Analiza săptămânală a pieței grâului: Cum evoluează prețurile

Author: AgroExpert
Analiza săptămânală a pieței grâului: Cum evoluează prețurile - agroexpert.md

Cotațiile grâului CBOT au înregistrat creșteri semnificative la începutul săptămânii, influențate de condițiile uscate în curs din Câmpiile SUA și de tensiunile geopolitice accentuate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Negre. Contractele de grâu de iarnă au cunoscut cea mai substanțială creștere, urcând peste 3% și obținând câștiguri de două cifre.

Serviciul pentru Culturi al Comisiei Europene și-a actualizat prognoza, observând ușoare îmbunătățiri ale randamentelor pentru noile culturi de cereale din Europa. Recoltele de grâu comun au crescut la 593 kg/zi de la 582 kg de anul trecut. În special, Spania și Portugalia se așteaptă la recuperări ale randamentelor de 72% și, respectiv, 67% după recentele secete. Randamente ridicate sunt prognozate și în România, Italia, Bulgaria și Ungaria. Datorită contribuției Spaniei, producția de grâu dur a crescut la 347 kg/zi de la 329 kg în urmă cu un an, scrie Agriportal.

Raportul USDA publicat marți, 23 aprilie, a evidențiat o deteriorare mai semnificativă a condițiilor grâului de iarnă decât se anticipa. Astfel, contractele futures pe grâu din SUA au urcat pentru a treia sesiune consecutivă. Raportul a relevat că, până duminică, 21 aprilie, doar 50% din recolta de grâu de iarnă a fost evaluată în stare bună spre excelentă, o scădere față de 55% săptămâna precedentă, dar o îmbunătățire față de 24% de anul trecut. Aşteptările analiştilor prognozaseră iniţial un rating stabil de 55%.

Stocurile de grâu ale Indiei din silozurile guvernamentale au scăzut la un minim de 16 ani de 7,5 milioane de tone la începutul lunii aprilie, după doi ani de recolte reduse. Această scădere semnificativă față de media ultimilor 10 ani, de 16,7 milioane de tone se datorează faptului că guvernul a vândut anul trecut un record de 10 milioane de tone pentru a stabiliza prețurile interne.

ODC din Tunisia a achiziționat 25.000 tone de grâu dur la 376,49 USD/t CFR de la Casillo într-o licitație internațională, cea mai mică ofertă prezentă. Expedierea este programată între 10 mai și 30 mai. Aceasta urmează unei licitații anterioare din 3 aprilie, în care ODC a asigurat 50.000 de tone pentru expedierea în mai la prețuri cuprinse între 383,95 USD și 384,48 USD pe tonă CFR.

Prețurile grâului MATIF au crescut cu 4% lunea aceasta, atingând un vârf de la sfârșitul lunii ianuarie, din cauza vremii nefavorabile din Europa și a atacurilor rusești asupra unui port ucrainean de la Marea Neagră. Condițiile de frig ar putea dăuna culturilor în țări cheie ale UE, cum ar fi Franța, Germania și Polonia, în timp ce sudul Rusiei se confruntă cu condiții uscate.

 
Regiunea Mării Negre

 

Din cauza vremii uscate și tot mai calde, semănatul de primăvară în Rusia pare să încetinească, iar conform datelor Ministerului Agriculturii, din 23 aprilie, semănatul grâului de primăvară a fost finalizat cu 7% pe 971 hectare, față de 1,3Mha acum un an. Semănatul de orz de primăvară este realizat în proporție de 23%, fiind semănate 1,6Mha, față de 2Mha în urmă cu un an.

În ciuda faptului că Uniunea Cerealelor a raportat o scădere a exporturilor, SovEcon estimează că exporturile rusești de grâu vor atinge un record de 4,6 milioane de tone în aprilie, o creștere de la 4,4 milioane de tone în aprilie anul trecut. Se preconizează că decalajul tot mai mare de exporturi dintre Rusia și Europa va determina această creștere. În plus, se preconizează că deschiderea canalului fluvial Volga-Don la începutul lunii aprilie va spori volumele de export.

Perspective

Având în vedere tendințele actuale și provocările observate, piața grâului pare pregătită pentru o perioadă de volatilitate. Revizuirile bruște ale condițiilor culturilor și creșterea ulterioară a contractelor futures din SUA indică sensibilitatea la incertitudinile privind aprovizionarea, în timp ce previziunile record de export din Rusia sugerează schimbarea echilibrelor în lanțurile globale de aprovizionare.

Pe măsură ce acești factori interacționează cu tensiunile geopolitice și variabilele climatice, părțile interesate ar trebui să rămână agile, valorificând atât previziunea strategică, cât și măsurile de adaptare pentru a naviga în mod eficient în complexitățile care urmează.

Prețurile în Republica Moldova

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!