În sezonul agricol 2023/2024, cheltuielile pentru produse fitosanitare reprezentau între 10 și 15% din costurile totale a culturilor cerealiere și oleaginoase, echivalând cu o investiție în jur de 1.500 - 2.000 de lei pe hectar. În sezonul actual, ponderea medie a acestor cheltuieli a scăzut la 7-10%, iar valoarea investiției pe hectar s-a diminuat la 1.000-1.500 de lei, ce se explică în mare măsură prin scăderea prețurilor la scară globală.
„Substanțele chimice pentru tratarea culturilor de camp reprezintă un element esențial, dar tot mai costisitor, în structura cheltuielilor, având o pondere semnificativă în costurile totale de producție. Creșterea prețurilor la produsele fitosanitare a fost alimentată de factori globali, precum inflația, restricțiile de import și majorarea costurilor la materii prime, contribuind astfel la o presiune financiară suplimentară asupra fermierilor”, afirmă expertul în agro-market Iurie Rija.
După o perioadă de inflație ridicată, în care valorile produselor de protecție a plantelor au atins cote record, tendințele de moderare economică au contribuit la o stabilizare a prețurilor la aceste produse.
„Deși prețul produselor fitosanitare a înregistrat o scădere în sezonul curent, randamentele sub așteptări în multe culturi impun adoptarea unor strategii de reducere echilibrată a cheltuielilor pentru această categorie de inputuri, precum și o planificare atentă a utilizării lor, pentru a evita supracheltuielile, dar și pentru a menține protecția necesară împotriva dăunătorilor și bolilor”, a mai punctat expertul.