După ce a coborât sub 200 de euro/tonă săptămâna trecută, prețul grâului a reintrat pe o pantă ascendentă. Totuși, mișcările cotațiilor sunt, deocamdată, timide. În Europa, prețul grâului este ținut jos de doi factori importanți: exportul agresiv al Rusiei și calitatea slabă a grâului din Franța, scrie presa de peste Prut.
„Grâul este supus unei presiuni ce vine din două părți. (…) În primul rând, francezii dau vina pe ruși că vând marfa foarte ieftin în bazinul Mării Negre și au declanșat o competiție extrem de agresivă, în tentativa rusească de a vinde cât mai mult grâu în destinații. Apoi, rușii dau vina pe francezi că nu au calitate la grâu și sunt foarte slăbiți în ceea ce privește nivelul de export. Este logic, de altfel, pentru că Franța are un nivel de recoltă foarte scăzut, circa 10 milioane de tone lipsă, și o calitate a grâului care este furajer în proporție de 60-70%. Am crede că rușii au dreptate în acest moment, pentru că în mod clar, pe Euronext, cotațiile grâului sunt ținute în frâu de grâul franțuzesc, care nu are un nivel mare de export. Indicațiile lâncezesc față de cele ale grâului nord-american, care a început să crească, depășind 600 de cenți/bushel pe Chicago Board of Trade”, a detaliat expertul în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe.
În ceea ce privește prognozele privind piața, lucrurile rămân ca până acum: se întrevăd prețuri mult mai bune începând din iarnă, mai ales după începutul anului 2025.
„În acest moment, avem o indicație de 202-203 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. (…) Scenariul rămâne identic, cu o expunere mult mai ridicată a prețului pentru lunile de iarnă, adică ianuarie, februarie, martie și aprilie”, subliniază Cezar Gheorghe.