Prețuri și Tendințe

Cultivarea orzului în Republica Moldova, în cifre. Analiza expertului Iurie Rija

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
orz cultivare prețuri - agroexpert.md

În anul 2023 a fost  însămânțată o suprafață de 44 de mii de hectare cu orz, mai mică cu 19,4% comparativ cu 2022. În schimb indicatorul roadei medii la hectar se estimează să fie între 3,8- 4 tone/ha, mai mare cu 58% în raport cu anul precedent, când Yelds-ul a înregistrat valoarea de 3,4 t/ha. Astfel, în 2023, recolta globală așteptată la orz este de 167 – 175 de mii de tone, arată o analiză a expertului Iurie Rija.

Conform datelor statistice, suprafața medie însămânțată de orz în perioada 2018-2022 a constituit 55 - 60 de mii de hectare. În perioada menționată, agricultorii au obținut în medie un Yields (roada medie la hectar) de 2,2 tone la hectar, iar în sezoanele mai roditoare cum era 2021-2022 unii fermieri au obținut performanțe de 5-6 tone la hectar, cu condiția aplicării corecte a îngrășămintelor.

În sezonul precedent, din iulie 2022 și până în aprilie 2023, principalii exportatori de rapiță au fost companiile OROM-IMEXPO” SRL, “AGROSTOC SRL”, “TRANSLOGISTIC-13”. Prețul mediu de export pentru sezonul 2022- 2023 a fost de 5,26 lei/kg.

Potrivit expertului, în sezonul viitor, prețul mediu de export al orzului la sigur va fi mai mic, din cauza recoltei mai mari, scăderii cererii dar și a tendințelor de scădere a prețului pe bursele internaționale

Costurile totale de producere a orzului se estimează la 16,6 mii lei/ha

„Ca să abordăm viitoare rentabilitate la cultivarea orzului, este nevoie să pornim de la costurile de producere. Cu aplicarea corectă și în măsură necesară a îngrășămintelor minerale se poate obținut un Yields de 5,5 tone la hectar, ce va influența în mod direct indicatorul rentabilității economice. În prezenta analiză este estimată cantitatea de îngrășăminte minerale necesară pentru obținerea a 5,5 tone/ha”, punctează Iurie Rija.

Potrivit lui, cantitatea de îngrășăminte aplicată efectiv poate fi redusă, ceea ce va avea drept efect diminuarea costurilor dar și a Yields-ului. Costurile totale de producere a orzului se estimează la 16,6 mii lei/ha, dintre care:

  • 16,2% - sunt îngrășămintele minerale (salpetru de amoniu, superfosfat, Cristalon special),
  • 29% - substanțe chimice (erbicide, fungicide, insecticide),
  • 20% - operațiile mecanizate (arătura, cultivarea/fertilizarea, stropirea, recoltarea, transportarea, etc),
  • 21% - plata de arendă la hectar, care este în medie de 3.500 de lei,
  • 5,9%- materialul semincier de 2,2 tone.

La un preț mediu de comercializare a orzului pe parcursul sezonului de 3,40 lei/kg, marja brută procentuală va atinge nivelul de 12,7%, ce de fapt este un rezultat mai jos comparativ cu alte culturi. Spre exemplu, la rapiță acest indicator e de 53,8%. Totodată, există riscuri pentru fermieri de a obține pierderi în cazul unei recolte mai joase sau unui preț mai jos de comercializare

„În cazul cultivării orzului de toamnă nu sunt necesare cantități mari de aplicare a îngrășămintelor bogate în azot și acest fapt poate face cultivarea mult mai avantajoasă a orzului, dar este necesar să fie dezvoltate sectoarele conexe cum ar fi zootehnia, producerea berii, altele. Din păcate, aceste segmente la noi în țară se află în faza de stagnare”, mai relatează Iurie Rija.

La începutul perioadei de recoltare, prețurile însă vor fi mai mici, este de părere expertul. Pe parcurs, în baza indicilor bursieri se estimează că acestea vor urca. La moment, în Republica Moldova, orzul se vinde la 2,20 - 2,30 lei cu TVA de pe loc (recolta veche).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!