Ieșirea Rusiei din Acordul cu Cereale a fost evenimentul care a marcat volatilitatea prețurilor la cereale săptămâna trecută. Totodată navele turcești au refuzat să escorteze navele care plecă din porturile Ucrainei, iar orice navă care va fi încărcată din porturile din regiunea Odesa și Cernomorsk va fi considerată de Rusia drept potențial purtătoare de muniții pentru Ucraina. Aceasta, la rândul său, la fel a declarant că orice navă care va veni din regiunea Mării Azovsk și Novorosiisk va fi considerată de ei drept o navă inamică. Despre situația privind culturile cerealiere și oleaginoase și deschiderea ultimii săptămâni din iulie pe piața bursieră, aflați în materialul realizat cu expertul Iurie Rija.
Grâu
Între timp, tarifele mai mari de mărfuri în porturile fluviale dunărene, care au fost împinse de cererea mai puternică, au sporit numărul ofertelor de grâu la granița de vest cu Ucraina.
„Pe piața ucraineană continuă să sosească grâul nou de recoltă, fermierii recoltând 3,42 milioane de tone de produs începând cu 20 iulie, cu randamentul mediu de 4,12 t/ha, cu mult peste 3,15 t/ha cu un an mai devreme. Suprafața recoltată de grâu a Ucrainei a crescut cu 619.100 ha în săptămâna până la 20 iulie la 830.960 ha, dar aceasta a fost încă în scădere de la 1,21 mil. ha recoltate în același timp cu un an mai devreme. Producția de grâu a Ucrainei variază de la o agenție de consultanță la alta de la 18 la 24 mil.t”, punctează expertul Iurie Rija.
Pentru contractul de grâu de 12,5% al Rusiei, nivelurile tranzacționabile s-au situat la aproximativ 240 USD/t fob Novorossiysk, deoarece confuzia cauzată de cele mai recente evoluții geopolitice a dus la mai puține oferte.
Recolta de grâu din Franța continuă să progreseze în ritm, aproape două treimi fiind finalizate începând cu 17 iulie. Lucrările de câmp sunt de asemenea în desfășurare în cea mai nordică și cea mai mare regiune producătoare de grâu a țării, Hauts-de-France, cu 18% din recoltă recoltată până la acea dată.
„Actualizarea Strategie Grains din iulie reduce recoltele din UE și crește necesarul de importuri, în special grâul (6,2 milioane tone) cu mult peste nivelurile „istorice”, în afară de valoarea excepțională din 22/23 de 9 milioane tone. Modificările aduse au fost cu siguranță semnificative, cu atât mai mult cu cât reducerile de producție se referă și la orz și porumb. Acest factor impulsionează cotațiiile în sus pe bursa Euronext”, mai punctează expertul.
Porumb
Pe piața de porumb, participanții au rămas reținuți în așteptarea recoltei extraordinare a Braziliei. În ciuda recoltei întârziate din țară și a vânzărilor lente de către fermieri, cumpărătorii din China au continuat să semnaleze cererea pentru produsul brazilian, prețuri care rămân mai competitive decât cele ale alternativei sale de origine americană.
Procesatorii de cereale din China au adoptat o atitudine de așteptare în ultimele săptămâni, nefiind grăbiți să-și reumple stocurile, ceea ce a temperat pe piața porumbului săptămâna trecută. Deși stocurile epuizate persistente din China pot provoca o penurie a ofertei de produse interne în viitorul apropiat.
Comercianții au raportat că stocurile de porumb din porturile din nordul Chinei au scăzut la aproximativ 1,6 milioane de t la mijlocul lunii iulie, cel mai scăzut nivel săptămânal de la începutul anului 2021. Acest lucru ar putea duce la scăderea intrărilor de porumb în porturile din sudul Chinei, pe fondul fluxurilor comerciale care vin din centurile producătoare din nord către regiunile consumatoare.
Orz
„Între timp, recoltarea orzului din Ucraina progresează, dar a rămas în urmă cu nivelul înregistrat în urmă cu un an, arată ultimele cifre de la Ministerul Agriculturii din țară. Fermierii au recoltat 2,25 mil. t de produs la 20 iulie, comparativ cu 2,51 mil. t treierate cu un an mai devreme. Progresul recoltei de orz din țară este în prezent finalizat cu 40%. Acestea fiind spuse, perspectivele pentru producția totală rămân pozitive, cu producții medii de 3,9 t/ha sunt (ha), comparativ cu 3,1 t/ha în anul anterior”, afirmă Iurie Rija.
Recoltarea orzului de iarnă franceză a progresat la 99% completă în săptămâna până la 17 iulie, potrivit agenției naționale pentru agricultură și produse marine FranceAgriMer. De asemenea, 80% din recolta țării a fost evaluată de la „bună la excelentă”, egal în ultimele trei rapoarte.
Rapiță
Fermierii ucraineni și-au accelerat recoltarea de rapiță, suprafețele recoltate începând cu 20 iulie depășind deja nivelul de anul trecut, în timp ce recoltele au rămas ridicate, arată datele Ministerului Agriculturii.
Fermierii ucraineni au treierat aproximativ 1,06 milioane de t de rapiță de la circa 405.400 hectare (ha) în cele șapte zile până la 20 iulie. Acest lucru a dus producția totală și suprafețele recoltate la 1,39 mil. t și, respectiv, 563.520 ha, în creștere față de 896.430 t față de 400.140 ha cu un an mai devreme, cu recoltarea a 41% completă începând cu 20 iulie. Randamentul mediu a ajuns la 2,47 t/ha, în creștere față de 2,24 t/ha cu un an mai devreme.
„Prețurile globale mai mari la rapiță i-au încurajat pe unii cumpărători chinezi să caute ulei de rapiță, având în vedere marjele mai mari de import ale acestuia din urmă. Ulterior, importurile de rapiță din China au scăzut de la 686.280 de tone pe lună la 421.471 de tone în iunie. Rusia a rămas cel mai mare exportator de ulei de rapiță din China în iunie, cu o cotă de 55%. Belarus a furnizat aproximativ 22% sau 46.543 t în iunie, comparativ cu 5.662 t în mai, și a înlocuit Germania ca al doilea cel mai mare furnizor de ulei de rapiță al Chinei”, subliniază expertul.
Deschiderea ultimii săptămâni din iulie pe piața bursieră
„Prima zi a acestei săptămâni a început alarmant pentru piața cerealelor. Au fost raportate explozii în porturile Izmail și Reni, pe Dunăre, chiar la granița cu România și Moldova. Se vede că rușii au decis să vizeze instalațiile portuare pentru a sabota exportul de cereale. Până acum portul Reni a fost folosit drept coridor pentru exportul cerealelor ucrainene. Orice explozie în Reni poate afecta orașul Galați- centru industrial important din România”.
Dacă până acum situația era relativ calmă și cerealele sub presiunea noii recolte erau slab prețuite, acum aceste perturbări au provocat o inflamare evidentă a cotațiilor la cereale pe bursa Euronext dar și pe piețele fizice din regiune Bazinului Mării Negre, mai punctează expertul.
Grâul a luat avânt luni 24 iulie pe Euronext, atingând prețul de 263,75 euro/t pentru contractile cu vânzare în septembrie, o creștere spectaculoasă de 34,50 euro/t comparativ cu acum 10 zile și 16,50 euro/t în raport cu ziua de vineri, 21 iulie.
Porumbul a urcat și el în preț la 254,5 euro/t pentru contractual din august, un salt cu 24,25 euro/t comparativ cu acum 10 zile și mai sus cu 12,25 euro/t în raport cu ultima înregistrare din vineri.
Rapița înregistrează o volatilitate foarte mare. Luni, pe 24 iulie, la deschiderea zilei bursiere pe Euronext valorile rapiței au urcat la 482 euro/t, ca spre sfârșitul zilei să coboare la 454,50 euro/t, ce este cu 19,00 euro/t mai puțin în raport cu situația de 10 zile în urmă și 15,50 euro/t în raport cu vineri, 21 iulie. Săptămâna trecută rapița se tranzacționa pe Euronext la un preț de peste 500 euro/t pentru indicația august 2023.
„Pentru fermierii puși în sezonul trecut într-o situație critică de cădere a prețurilor, saltul bursier de moment este o oportunitate bună de a vinde, cu toate că motivul este creat de necazul altora. Dinamica prețurilor la cereale pe viitor depinde de faptul dacă se vor tempera sau nu evenimentele din regiunea Bazinului Mării Negre. Totuși, finalizarea Acordului cu Cereale nu are un impact major, asupra prețurilor, întrucât fermierii ucraineni s-au obișnuit să exporte prin alte căi (terestre, fluviale). Presiunea logistică asupra portului Constanța este deja resimțită, iar costurile logistice cel mai probabil se vor dubla”, a conchis expertul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!