Prețuri și Tendințe

Dinamica prețurilor la rapiță pe bursele internaționale și în Bazinul Mării Negre

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
rapiță prețuri - agroexpert.md

De la începutul noului sezon 2023-2024, cotațiile la rapiță au avut fluctuații puternice, caracterizate prin urcări de preț (de ex. pe 20 iulie 2023 - 498 de euro/t Matif) și coborâri. Printre factorii care au determinat evoluții pozitive ale cotațiilor la rapiță, în special în luna iulie și august, a fost sprijinul oferit de prețurile la soia, dar și vremea neprielnică din emisfera sudică, ce alimentează inclusiv prețurile la rapiță. Concluziile se conțin în analiza expertului în agro-market Iurie Rija.

Din septembrie, tendința a fost mai mult una negativă - prețurile pe Matif au scăzut de la 469 euro/t pe 1 septembrie, la 394 de euro/t pe 20 octombrie. Factorii au fost multipli. Pe de o parte, recolta europeană este una bogată. Comisia Europeană a estimat în sezonul 2023/24 19,6 milioane de tone de rapiță, ceea cee e mai mult ca în sezonul anterior. Recolte mai bune decât se aștepta erau înregistrate pentru în România, Polonia și Țările Baltice. Pe de altă parte, importurile europene de semințe și ulei vegetal din Ucraina continuă.

„Aceste fluxuri regulate au un impact și mai mare asupra prețurilor europene, având în vedere producția record de rapiță recoltată în Ucraina, de 4 milioane de tone (3,6 milioane de tone anul trecut). Cu toate că, cinci vecini din UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – au impus restricții la importurile ucrainene. Aceasta a impulsionat procesarea rapiței în Ucraina, susținută de cererea puternică de export pentru șrot și ulei de rapiță, care nu sunt restricționate în UE. În plus, prețurile europene scad și din cauza progresului recoltelor din America de Nord”, punctează exportul.

Oferta mare de rapiță în Uniunea Europeană a determinat scăderea prețului la această, inclusiv pentru Republica Moldova. Prețurile oferite de clienții traiderilor mari devin mai mici, de unde scade și prețul de comercializare al rapiței de la fermier.

Astfel, în R. Moldova, la începutul recoltării rapiței, pe 15 iulie, prețul mediu  era de 6.600 de lei/t cu TVA. Până în 31 august prețul a urcat până la 7.100 de lei/t cu TVA și în septembrie s-a înregistrat o scădere de până la 6.800 de lei/t cu TVA.

Expertul susține că la moment, la sfârșit de octombrie, unii traideri au contracte neînchise pentru rapiță, însă nu sunt oferte de la fermieri pentru vânzarea acesteia.

„În porturile Reni și Izmail, prețurile la fel au urmărit o traiectorie descendentă- de la 375 de dolari/t în august la 345 de dolari/t pe 30 septembrie. La moment, pe 26 octombrie rapița se comercializează cu 347 de dolari/t, o scumpire nesemnificativă generată de creșterea nivelului de birocratizare la export și a timpului prelungit de staționare pentru export”, a subliniat Iurie Rija.

Până vineri, 23 octombrie, Ucraina a recoltat peste 4 milioane de tone de rapiță și 10,2 milioane de tone de semințe de floarea soarelui.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!