Prețuri și Tendințe

Expert: Din 2016 și până în 2025, leul moldovenesc s-a depreciat în 3 ani

Author: AgroExpert
Expert: Veaceslav Ioniță
Din 2016 și până în 2025, leul moldovenesc s-a depreciat - agroexpert.md

În prezent, riscuri privind depreciere bruscă a leului moldovenesc nu există. Toate instrumentele de care dispune Banca Națională a Moldovei (BNM) nu vor permite evoluții negative pe piața valutară. În ultimii zece ani, leul moldovenesc, cu mici excepții, a fost la același nivel. În prezent, totuși se observă că are o tendință de a deveni mai puternic. Despre aceasta a comunicat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 14 februarie, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Expertul a făcut mai multe analize asupra evoluției leului în prima săptămână a anului. Astfel, în prima săptămână din 2025 a fost, față de euro și dolar, cu 1,2% mai slab față de prima săptămână din 2024. Anul trecut, în prima săptămână se apreciase cu 6,1% față de prima săptămână din 2023.

„Din 2016 și până în 2025, leul moldovenesc s-a depreciat în trei ani. În restul anilor – s-a apreciat. În acest an, leul este cu 9,4% mai puternic, față de euro și dolar, comparativ cu 2016. Dacă în 2016, în prima săptămână a anului, un dolar costa 19,86 lei, iar un euro – 21,44 lei, în prima săptămână din 2025, un dolar a ajuns să coste 18,51 lei, iar un euro – 19,23 lei. În cazul euro, niciodată după 2016 nu a fost acest curs. În cazul dolarului – este un pic mai puternic”, a spus expertul.

Veaceslav Ioniță susține că în prima săptămână din 2025, față de prima săptămână din 2024, leul moldovenesc s-a întărit față de lira turcească, hrivna ucraineană, rubla belarusă, coroana cehă, leul românesc și euro, dar s-a depreciat față de zlotul polonez, yuanul chinezesc și dolarul american. Însă, față de toate valutele luate la un loc, în prima săptămână din 2025 s-a întărit cu 0,4% față de prima săptămână din 2024.

„Leul moldovenesc, indiferent ce se petrece pe parcursul anului pe piața valutară, anul îl începe la același nivel, chiar dacă mai puternic”, susține Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, în 2024, volumul de valută cumpărat și vândut de către moldoveni a fost de 7,2 mild/USD. În creștere cu 500 mil/USD față de 2023. Moldovenii au vândut 5,1 mild/USD, dar au cumpărat 2,1 mild/USD. Astfel, pe piața valutară, în 2024, au intrat 3 mild/USD. Cu referire la tranzacțiile valutare ale moldovenilor din 2024, economistul a menționat că din cele 7,2 mild/USD: 5,1 mild/USD sau 70,4% au fost în euro; 1,5 mild/USD sau 20,4% - în dolari; 0,6 mild/USD sau 8,8% - în alte valute, iar 0,03 mild/USD sau 0,4% în ruble rusești.

Analistul economic a afirmat că în 2024, transferurile către persoanele fizice au fost de 1,6 mild/USD, iar vânzările de valută ale persoanelor fizice – 3 mild/USD. Astfel, s-a înregistrat un surplus neoficial de valută pe piață 1,4 mild/USD. Analistul economic susține că o parte din acești bani au venit de la cetățenii ucraineni, care s-au refugiat în Republica Moldova.

Potrivit expertului, aproape în toți anii, cererea și oferta de valută a fost egală. Totuși, în 2024 a fost înregistrată o cerere de valută mai mare decât oferta de 540 mil/USD, deoarece în decembrie din 2024, brusc au crescut prețurile de import al resurselor energetice, dar și faptul că în luna decembrie, populația vinde puțină valută.

„Chiar dacă în ultimii ani este un deficit de valută, din cauza că sunt câteva crize energetice, totuși rezervele valutare ale BNM permite intervenția pe piață. În luna ianuarie, BNM a intervenit cu aproape 447 mil/USD din rezerve”, potrivit expertului.

„Chiar dacă de câteva luni avem un micro șoc pe piața valutară, BNM a intervenit liniștit pentru a vinde valută, iar vânzările pe care le-a făcut nu a afectat practic deloc rezervele sale valutare. Fie se completează din vânzările pe care le fac cetățenii sau din valuta care intră în țară prin diferite programe și suporturi de susținere”, a mai spus Veaceslav Ioniță.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!