Exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au crescut de la 2.185 de tone în 2021, până la 11.025 de tone în 2022. În primele 6 luni ale anului 2023, acestea au crescut la 14.735 de mii de tone, ceea ce semnifică o majorare de 1,33 ori pentru întregul an 2022. Despre aceasta se arată în analiza efectuată de expertul Iurie Rija.
Cauza este creșterea volumului exportat la companii precum Translogistic - 13 SRL, Tanleo SRL, Oleineac SRL, Măcinătorul SRL, precum și apariția unor exportatori noi de făină, precum Ceresol - Prim SRL.
Totuși, Republica Moldova este o țară importatoare de făină de grâu, iar balanța comercială rămâne a fi una negativă.
„Cei mai mari exportatori sunt companiile Tanleo SRL din regiunea transnistreană, cu circa 22% din exporturi, urmată de Oleineac SRL - 20%, Macinatorul SRL - 20%, Bomi Agro Invest SRL din Drochia – cu o cotă de 13% şi Translogistic - 13 SRL din Chișinău – 8%”, comunică Iurie Rija.
Evoluția exportului de făină de grâu din R. Moldova, pe 4 ani
Brutăriile moldovenești preferă să utilizeze mai multă făină din Ucraina din cauza conținutului mai mare de gluten, substanțelor proteice și a organolepticii mai ridicate.
Chiar și scumpirea logisticii nu împiedică continuitatea importurilor masive de făină în Republica Moldova.
„Ce ține de prețuri medii la făină la export, acestea lasă de dorit pentru morarii din Moldova. Tendința este una de depreciere, în paralel cu prețul grâului, de la 6,45 lei/kg în 2022 la 5,6 lei/kg în primul semestru 2023. Datele denotă că în lunile mai-iunie, prețul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei”, mai precizează expertul.
Spre exemplu, o tonă de făină dusă la Iași de la Florești în noiembrie 2022 costa 340-360 euro/t la condiții FCA (fără transport). Acum prețul la export e de 200-220 euro/t la FCA, ceea ce semnifică o scădere considerabilă cu 40-45%. Mulți producători de făină au procurat grâu mai scump și nu au reușit să prindă un preț la făină care să le acopere costurile, prin urmare mulți au avut în acest sezon pierderi.
De asmenea, expertul Iurie Rija a evidențiat că, scumpirea prețului la lumină la un preț mediu ponderat de 4 lei/kwt a agravat și el situația pentru producătorii de făină moldovenească, care deveniseră necompetitivi la capitolul preț.
Rezultate bune a înregistrat o companie din Transnistria, grație prețului mai mic la lumină și a capacității mai mare de procesare.
„Totodată, e remarcabil și faptul, că deși făina se ieftinește lunar, pâinea pe rafturi rămâne la preț constant”, susține expertul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!