Din cuvântările şi din informaţiile din culise, rezultă că a fost un forum în mare parte organizat de ucraineni, care caută în continuare soluţii pentru ca să exporte produsele agricole, în special cerealele şi seminţele de oleaginoase, care anterior, până la războiul pornit de Rusia, erau livrate mai mult pe mare.
Se caută o soluție comună simplă şi acceptabilă a problemei
Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la general despre acest subiect, menţionând în special eforturile depuse de România pentru a susţine Ucraina.
La rândul său Taras Vysotsky, prim-adjunct al ministrului ucrainean pentru Politici Agricole și Alimentare, a apreciat cooperarea cu România, afirmând că majoritatea mărfurilor agricole ucrainene sunt în tranzit prin România.
„Această cale este foarte importantă pentru fermierii ucraineni. Iar tranzitul se referă nu numai la cereale, ci și la produse procesate, precum biocombustibilii, floarea soarelui și uleiul de soia”, a declarat Taras Vysotsky.
Totodată, oficialul ucrainean a subliniat că trebuie identificată o soluție comună – simplă şi acceptabilă pentru toate regulile de export de produse agricole ucrainene.
„Nu există altă cale, oricât de mult ne-am dori, căci inamicul folosește orice ocazie împotriva noastră. Rusia creează probleme nu doar pentru noi, ci și pentru vecinii noștri și le puteți simți și singuri. Prin urmare, sunt sigur că ne înțelegeți ca nimeni alţii”, a spus prim-viceministrul ucrainean.
Şi vicepremierul moldovean, Vladimir Bolea, a vorbit despre impactul războiului din Ucraina asupra sectorului agricol, dar și suportul pe care l-a acordat Republica Moldova în susținerea refugiaților ucraineni și tranzitul cerealelor ucrainene.
„Oficialul a reliefat importanța cooperării internaționale în contextul actualei crize, reiterând angajamentul Republicii Moldova de a coordona eforturile întru depășirea crizei de pe piața agricolă. Totodată, a solicitat ajutorul UE pentru a sprijini activitățile de stabilizare a prețurilor și a piețelor agricole”, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
Totodată el a menţionat situația vulnerabilă din agricultura Republicii Moldova în contextual actual, fiind o țară agrară cu o pondere importantă a agriculturii în PIB (circa 8% în 2022). Or, aflată alături de focarul de război, Moldova este una din primele țări, care suportă consecințele acestuia.
Cerealele din Ucraina au prevenit criza alimentară globală
Expertul Iurie Rija, care a participat la acest forum din Bucureşti, a explicat în detaliu efectele afluxului de cereale şi oleaginoase din Ucraina asupra sectorului agrar din Moldova.
„În 2022, producția de cereale din Ucraina a totalizat 53,1 milioane tone, dintre care, la situația din 28 aprilie 2023, circa 29 milioane tone au fost evacuate prin coridorul de cereale cu cele peste 920 de nave.
Restul cerealelor, fie au rămas în Ucraina, fie că au fost transportate pe cale terestră în țările vecine din Uniunea Europeană, în special, România, Bulgaria și Polonia, dar și prin Republica Moldova. Pe de o parte, aceast flux de cereale ucrainești a fost unul benefic pentru consumatorii finali din regiunea Europei de Est, Africa și Asia, prevenind criza alimentară globală și menţinând la un nivel relativ scăzut preţurile la produsele alimentare. Pe de altă parte, în condiţiile crizei energetice și a inflației galopante, producătorii agricoli au avut de suferit. Or, au crescut semnificativ costurile logistice şi a devenit mult mai costisitor de transportat şi exportat produsele agricole”, a precizat expertul.
În 2022, producția de cereale din Republica Moldova a totalizat 1,73 milioane tone, fiind de două ori şi ceva mai mică ca în 2021, dar valul de cereale din Ucraina a influenţat piaţa.
În condiţiile unei inflației medii anuale de 28,7% în 2022, stimulată de creșterea prețului la carburanți, resurse energetice, inputuri și materiale de insămînțare, agricultorii nu își pot vinde marfa la un preț suficient, care să le acopere cheltuielile.
Afluxul de cereale şi oleaginoase din Ucraina a dus la scăderea de 2 ori a prețurilor
De exemplu, în 2022 prețul la floarea soarelui era de 17,5 lei/kg, ce înseamnă 2,5 kg de floarea soarelui pentru un litru de ulei. Acum, prețul la floarea soarelui este de 8-9 lei/kg, adică de două ori mai mic.
„E adevărat, că a fost și un efect benefic – uzina de ulei din Bălți a micșorat, la finele lunii martie, prețul de vânzare a uleiului rafinat dezodorizat Floris, destinat pentru piața internă din Republica Moldova la 24,60 lei, preț la poarta fabricii, TVA inclus, o reducere de 15,5% față de 29,10 lei – preț vechi. Consumatorii finali au de cîștigat, însă pentru producătorii de seminţe de floarea soarelui scăderea preţului la seminţe poate fi ultima lovitură și mulți fermieri riscă să falimenteze în scurt timp. Alți producători de bioethanol, uzine mari din Chișinău, Drăgănești au avut de suferit din cauza scumpirii gazului și a energiei electrice, acestea având o pondere semnificativă în costul de producere a bioethanolului. Astfel, prețurile propuse pe piața internațională nu acoperă nevoile producătorilor, din care motiv aceștia sunt nevoiți să renunțe la contracte”, avertiează Iurie Rija.
Totodată, el a menţionat că în a doua jumătate a anului 2022 a existat o tendință de diminuare a prețurilor, însă în 2023 acestea au scăzut drastic.
„Grâul s-a ieftinit pe piața internă de la 5,6-5,8 lei/kg până la 3,3 lei, porumbul – de la 5 lei la 1,8-2 lei. O cauză este că exportatorii de cereale din Ucraina sunt gata să vândă la orice preț, să valorifice ceva, din cauza nesiguranței pentru ziua de mâine, având în vedere că țara se află în război, ceea ce îi dezavantajează și pe ceilalți jucători din regiune. Un alt factor este logistica maritimă scumpă. Dacă până la război cerealele din Ucraina erau transportate prin portul din Odesa, după declanșarea conflictului cea mai mare parte a fost direcționat către porturile din Reni și Ismail, determinînd supraîncărcarea acestora. Dacă înainte se achitau 20-25 de dolari pentru transportul unei tone de cereale cu corabia într-o direcție, atunci în luna martie 2023 prețul a ajuns la 40 de dolari”, afirmă expertul.
Principalele probleme cu care se confruntă agricultorii din Moldova
Iurie Rija susține că, în contextul scăderii prețurilor la cereale și oleaginoase, agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu următoarele probleme:
• Reducerea veniturilor: scăderea prețurilor la cereale duce la scăderea veniturilor agricole, ceea ce poate face ca afacerile agricole să fie mai puțin profitabile sau chiar să devină nerentabile.
• Dificultăți în obținerea finanțării: în cazul în care agricultorii nu obțin venituri suficiente din vânzarea culturilor agricole, pot întâmpina dificultăți în obținerea finanțării necesare pentru a-și dezvolta afacerile agricole.
• Presiune asupra prețurilor de arendă a terenurilor: scăderea prețurilor la cereale pune presiune pe costurile de închiriere a terenurilor agricole, ceea ce poate avea un impact negativ asupra veniturilor agricole.
• Concurență mai mare: scăderea prețurilor la cereale poate duce la o concurență mai mare între agricultorii din Republica Moldova și din alte țări, ceea ce face mai dificilă comercializarea produselor agricole.
• Reducerea interesului pentru agricultură: scăderea prețurilor la cereale poate descuraja unii fermieri să continue să se ocupe de agricultură, ceea ce poate duce la o scădere a producției agricole în Republica Moldova.
Un efect pozitiv ar fi faptul că, în sfârșit, poate că agricultorii, dar şi statul vor atrage o atenţie mai mare pentru dezvoltarea producţiei agricole cu valoare adăugată mare, dar şi la dezvoltarea sectorului zootehnic. Deocamdată, însă, agricultorilor din Republica Moldova le lipseşte o viziune clară de tratare a stării în care se află.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!