Un segment destul de interesant pentru comerțul în agricultură îl reprezintă semințele pentru cultivarea culturilor de câmp. Astfel, în 2022, au fost importate în Moldova pentru vânzare 8.392 de tone de semințe de cereale și semințe oleaginoase. Această cantitate depășește importurile din 2021 cu 16,6%. În primul semestru al anului 2023 au fost importate în țară 6.373 de tone de semințe, arată datele unei analize efectuate de expertul Iurie Rija.
„Prețurile medii pentru materialul semincer cresc semnificativ. De exemplu, prețul mediu pentru semințele de porumb importate în anul 2023 este de 113 lei/kg, ceea ce reprezintă o creștere de 13% față de costul din anul 2022 și de 30% comparativ cu prețul din anul 2021. În cazul semințelor de floarea-soarelui, creșterea este chiar mai mare - 367 lei/kg în 2023, față de 281 lei/kg în 2022 (adică o creștere de 30,6%)”, a punctat expertul.
De menționat că în primul semestru al anului 2023, în țară au fost aduse cu 10% mai puține semințe în comparație cu perioada similară din anul precedent (6.373 tone față de 7.081 tone), în timp ce costul cantității mai mici de semințe importate în 2023 a depășit cu 19,3% suma plătită de importatorii moldoveni în anul 2022 (1,3 miliarde lei față de 1,09 miliarde lei).
Importul de semințe în Republica Moldova este în mare parte concentrat pe culturi tehnice, unde cele mai importante sunt semințele de porumb, floarea-soarelui și rapiță, deoarece acestea se bazează pe semințe hibride și în Moldova lipsesc întreprinderile specializate în producția acestor semințe.
Pentru culturile cerealiere și leguminoase (grâu, orz și soia), fermierii cumpără semințe de soiuri de elită, asigurând astfel producția internă de îngrășăminte pentru nevoile proprii și pentru scopuri comerciale ale altor întreprinderi.
În structura importurilor de semințe în Republica Moldova, ponderea cea mai mare o reprezintă semințele de porumb (59%), urmate de semințele de floarea soarelui (29%) și grâul (8%), conform datelor pentru perioada 2021 - primul semestru al anului 2023.
„Achiziția de semințe este sezonieră. Principala perioadă pentru achiziționarea semințelor pentru culturile tehnice, cum ar fi porumbul și floarea-soarelui, este ianuarie-aprilie, pentru grâu este august-septembrie, pentru rapiță este iulie-septembrie și martie.
Principalele companii din Moldova care importă semințe în țară sunt „Vadalex” SRL, „Diazchim” SRL, „Agrostoc” SRL, „Bioprotect” SRL, „Imexagro” SRL. Compania „Vadalex” SRL ocupă poziția de lider cu 1.161 de tone de semințe (18%), urmată de compania „Diazchim” SRL, care a importat 1.010 tone (16%), și „Agrostoc” SRL cu 730 de tone, conform analizei din primul semestru al anului 2023.
„Dintre principalele mărci de semințe care intră pe piața moldovenească se numără PIONEER (Elveția). Astfel, în 2023, au fost importate 2.418 de tone de semințe de această marcă, dintre care cea mai mare parte sunt semințe de porumb. Companiile care au operat acest import sunt cunoscutele „Vadalex” SRL, „Diazchim” SRL, „Agrostoc” SRL, „Bioprotect” SRL, „Rostan” SRL. Urmează marca franceză „Syngenta” – în primul semestru al anului 2023 au fost importate 1.186 de tone de către firmele „Vadalex” SRL, „Diazchim” SRL, „Licorent-Agro” SRL, „Gold Korn” SRL, „Syngenta-Agro” SRL. Pe locul trei se află marca franceză LIMAGRAIN EUROPE. Cantitatea importată a fost de 539 tone, prin intermediul companiilor „Vadalex” SRL, „Agrostoc” SRL, „Bioprotect” SRL, „Prograin” SRL, „Wetrade” SRL, „Treiding-Grup” SRL”, evidențiază Rija.
Principalul furnizor de semințe pentru R. Moldova este România (67%), urmată de Franța (16%) și Germania (6%).
Piața semințelor din Republica Moldova se confruntă cu un fenomen negativ: producția internă de material semincer este slab dezvoltată și lipsesc producătorii autohtoni capabili să satisfacă cererea în acest domeniu, mai punctează expertul.
Cultivarea plantelor pentru producția de semințe reprezintă o activitate cu valoare adăugată și cu un mare potențial de dezvoltare, dar este necesar să se asigure o calitate impecabilă și să se identifice soiuri și hibrizii cu potențial ridicat și rezistență sporită la provocările tot mai mari ale schimbărilor climatice.
În general, semințele produse în Republica Moldova sunt considerate și se dovedesc a fi mai rezistente la secetă (deoarece sunt cultivate în condiții similare și au o rezistență genetică mai mare încă de la început), așa cum au demonstrat experiențele întreprinderilor care utilizează astfel de semințe. Acestea sunt chiar solicitate de către agricultori în contextul creșterii costurilor pentru toate resursele, inclusiv chiria terenurilor.
„Analizând datele din tabelul „Analiza acoperirii necesarului de semințe de import pentru terenul de semănat în Republica Moldova pentru anul 2022”, putem concluziona că importul de semințe acoperă 68,6% din necesarul de semințe pentru cultivarea floarei soarelui și 55,6% din necesarul de seminte pentru semănarea porumbului. Aceste culturi sunt importante în structura suprafețelor însămânțate și este necesar din punct de vedere strategic să se producă semințe de calitate pentru aceste culturi în țară”, a concluzionat expertul.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!