Prețuri și Tendințe

Iurie Rija: Costurile semănăturilor agricole în sezonul 2023-2024 se ridică la 21,6 miliarde de lei

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
Costurile semănăturilor agricole - agroexpert.md

În sezonul 2023-2024 pentru suprafața estimată însămânțată de 1.354240 de hectare a principalelor culturi agricole cerealiere și oleaginoase sunt necesare fonduri în valoare de 21,6 miliarde de lei. Datele se conțin într-o analiză efectuată de expertul Iurie Rija

Costurile respective de producere sunt determinate de cantitățile necesare de mijloace de producere, servicii mecanizate și operații manuale necesare la implementarea unei tehnologii complexe și asigurarea obținerii recoltelor estimate de: 6 t/la ha de grâu, 5,5 t/ha de orz, 7,5 t/ha de porumb, 2,5 t/ha soia, 3,5 t/ha de rapiță și 2,7 t/ha de floarea soarelui. Cu un asemenea randament profitul brut poate ajunge constitui 10,56 miliarde de lei, un randament de 48,9%.

Proveniența resurselor financiare pentru noul sezon agricol necesare pentru asigurarea realizării bugetelor de producere este următoarea: circa 7,42% (1,6 miliarde de lei) provin din subvenții din compensațiile oferite la procurarea mijloacelor fixe și active circulante; 21,74% (4,69 miliarde de lei) - din credite atrase din sistemul bancar; 12,26% (2,65 miliarde de lei) - din credite atrase din sistemul nebancar și 58,59%, (12,64 miliarde de lei)- surse proprii ale agricultorilor.

„E nevoie de menționat că această structură este încă una optimistă- creditele și subvențiile care-s calculate în total pe ramură în analiza respectivă sunt raportate doar la producția cerealieră. În realitate, sumele alocate care le revin fermierilor exclusiv pentru cultivarea cerealelor vor fi mai mici. Structura respectivă denotă o finanțare slabă a agriculturii din surse atrase și un grad sporit de autofinanțare în ramură la nivel național”, explică Iurie Rija.

Potrivit expertului, imaginea finanțării producției cerealelor este una ideală, dar în realitate, în sezonul 2023-2024, pentru a-și reduce costurile de producție majoritatea agricultorilor au recurs la diminuarea mijloacelor de producție- a îngrășămintelor minerale în mediu cu 30-40%. Această parte a costurilor este cea mai mare și înglobează circa 47% din totalul fondului de finanțare pentru culturile cereliere și oleaginoase.

„Cauza este că, diminuarea de preț a îngrășămintelor a început în aprilie 2023, dar în februarie 2023, când trebuia făcută prima fertilizare acestea erau la preț înalt (uree - 18 lei/kg, salpetru de amoniu- 17 lei/kg). Prin urmare, în prognoza cea mai apropiată de realitate, finanțarea producției cerealelor în noul sezon se va reduce cu încă 17-20%, la 18 mlrd. lei”, subliniază expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!