Prețuri și Tendințe

R. Moldova trebuie să elimine urgent deficitul de carne de porc

Author: AgroExpert
Молдове необходимо срочно ликвидировать дефицит свинины – около двух третей от потребности рынка - agroexpert.md

Marțea trecuta, participanții la ședința Consiliului Consultativ pentru sectorul producției și prelucăarii cărnii de porc din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  au recunoscut existența unui deficit de carne de porc pe piața alimentară din Republica Moldova, care nu poate fi acoperit până la sfârșitul acestui an din producția locală a acestui produs. Drept urmare, Consiliul a decis să recomande MAIA să se adreseze Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) cu o propunere de anulare a taxelor vamale pentru importul de carne de porc (pozițiile tarifare HS 020321 și HS 020329) până în decembrie 2023 inclusiv. A trecut o săptămână, dar problema nu s-a rezolvat. MAIA nu a expediat nicio recomandare privind liberalizarea temporară a importului de carne de porc către MDED. Mai mult de atât, la MAIA se discută că ar trebui să se organizeze încă o ședință la această temă.

Între timp, situația nu poate fi amânată. Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii este convins că obstacolele birocratice în calea importului de carne de porc nu fac decât să destabilizeze și mai mult piața. Stocurile de carne de porc importate anterior pe piața moldovenească din UE în cadrul cotei vamale-2023 au fost vândute în întregime până la mijlocul lunii septembrie. În același timp, comercianții nu se grăbesc să furnizeze carne de porc în Republica Moldova cu plata unei taxe vamale destul de mari, deoarece se tem că, din cauza creșterii prețului la această materie primă, procesatorii ar putea renunța la achiziții sau cel puțin le-ar putea reduce semnificativ. În același timp, producătorii autohtoni de carne de porc, așa cum s-a menționat mai sus, nu sunt pregătiți să furnizeze pe piața internă această producție în totalitate.

Ca urmare, dacă situația nu se schimbă în viitorul apropiat, este foarte posibil nu doar o creștere semnificativă a prețurilor la produsele din carne, cum a relatat recent agroexpert.md, ci și o lipsă a acestor produse în comerțul cu amănuntul din Moldova. 

Încă în luna iulie, Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii a avertizat cu privire la riscul unei astfel de situații în scrisorile adresate Președintelui și Miniștrilor din cadrul blocului economic al Guvernului. La sfârșitul lunii august, reprezentanții Patronatului au exprimat aceste temeri în timpul unei întâlniri directe cu Prim-ministrul (care, de altfel, a fost de acord cu argumentele procesatorilor de carne cu privire la necesitatea liberalizării importurilor de carne de porc). De curând, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni televizate, a declarat că susține eliminarea taxelor vamale pentru importul de urgență a 3.000 de tone de carne de porc congelată. Cu toate acestea, opinia sa cu privire la acest subiect s-a schimbat, iar cele mai pesimiste previziuni ale procesatorilor de carne încep să se îndeplinească.

Potrivit evaluării Patronatului Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii prezentată la ședința Consiliului Consultativ de la MAIA, producătorilor de produse din carne le mai sunt necesare aproximativ 30-35 de mii de tone de carne de porc până la sfârșitul anului 2023. În schimb, reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc au recunoscut că astfel de cantități de produse nu pot fi furnizate. În acest context, trebuie menționat că industria de creștere a porcilor din Republica Moldova a suferit pierderi semnificative în 2022-2023 din cauza numeroaselor focare de pestă porcină africană. Conform previziunilor optimiste, fermele de creștere industrială a porcilor, care furnizează materia primă pentru întreprinderile de prelucrare a cărnii, ar putea furniza pieței din Republica Moldova aproximativ 8-11 mii de tone de carne de porc până la sfârșitul anului curent. Cu alte cuvinte, doar aproximativ o treime din cantitatea necesară.

Cu toate acestea, chiar și în această situație, crescătorii de porci se tem că „importul de carne de porc din UE fără taxe vamale poate duce la o scădere a cererii pentru carne de porc locală”. Potrivit fermierilor, acest lucru este periculos, având în vedere „creșterea costurilor de producție - pentru resurse energetice și hrană, în special în timpul sezonului rece”. Din acest motiv, reprezentanții asociației solicită garanții că eliminarea taxelor vamale pentru carne de porc va fi o acțiune extraordinară și unică - până la sfârșitul anului curent. În 2024, cuantumul cotei vamale pentru carne de porc ar trebui să rămână neschimbat - 5,5 mii de tone pe an. Mai mult, crescătorii de porci doresc contracte pe termen lung cu procesatorii de carne.

Astfel, aceștia nu sunt împotriva relațiilor contractuale stabile cu fermele industriale de creștere a porcilor și cu întreprinderile de procesare. Problema constă doar în prețul și calitatea materiei prime. În special, este evidențiat faptul că fermele de porci din Republica Moldova oferă producătorilor de produse din carne doar carne de porc pe os, carcase și jumătăți de porci. Totuși, procesatorilor de carne le sunt necesare mai multe părți ale corpului - gâtul, mușchiul, antricotul, etc. Din păcate, în acest moment, astfel de materii prime sunt furnizate doar de producătorii străini, nu autohtoni.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!