Prețuri și Tendințe

Piața de floarea-soarelui și ulei: Ce se va întâmpla cu prețurile

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Piața de floarea-soarelui și ulei: Ce se va întâmpla cu prețurile - agroexpert.md

Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) estimează o scădere globală a producției de floarea-soarelui pentru sezonul 2024/2025, la 50,6 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Se preconizează că UE și Ucraina să contribuie la această reducere, cu o producție estimată de 9,5 milioane de tone în UE (o scădere de 650.000 de tone față de prognoza anterioară) și de 12,5 milioane de tone în Ucraina (o reducere de 1 milion de tone). În schimb, Rusia este așteptată să rămână cel mai mare producător mondial, cu o producție estimată la 16 milioane de tone, informează expertul în agro-market Iurie Rija.

Ultimul raport MARS arată o reducere a randamentelor culturilor de vară în România, sub media ultimilor cinci ani. Randamentul estimat pentru floarea-soarelui este de 1,54 t/ha, sub media de 2,21 t/ha din ultimii cinci ani. În Republica Moldova, randamentul estimat este de 1,25 t/ha pe o suprafață de 480.000 ha, ceea ce duce la o recoltă de aproximativ 600.000 de tone.

„Indicele mărfurilor CRB a atins recent un minim de șase săptămâni de 331 de puncte, scăderea fiind în mare măsură determinată de reducerea prețurilor la energie. Țițeiul WTI a scăzut la 68 de doarili/baril, înregistrând o scădere de 6%, cea mai accentuată din ultimii doi ani, influențată de atacurile Israelului asupra Iranului, care nu au afectat infrastructura-cheie petrolieră. În plus, prețurile gazelor naturale din SUA au scăzut la 2,8 dolari/MMBtu, iar soia a scăzut sub 10 dolari/bushel, impulsionată de o recoltă record din SUA”, punctează Rija.

Creșterea numărului producătorilor legali în Rusia

După introducerea etichetării obligatorii, numărul producătorilor legali de ulei vegetal din Rusia a crescut cu 10%, de la 319 la 350. Acest proces de „albire” a pieței a dus la creșterea transparenței și a volumului de ulei de floarea-soarelui disponibil în circuitul legal.

În sezonul 2024/2025, importurile de soia au atins 3,73 milioane de tone (cu 7% mai mult față de aceeași perioadă a sezonului anterior), în timp ce importurile de uleiuri, cum ar fi uleiul de rapiță și de floarea-soarelui, au scăzut semnificativ, reflectând tensiunile și variațiile pe piața oleaginoaselor.

Prețul uleiului de floarea-soarelui (Black Sea, FOB)

Pe 28 octombrie 2024, costul ofertei pentru livrarea din februarie 2025 a crescut cu 10 dolari/t, ajungând la 1065 de dolari/t. Creșterea săptămânală a fost de 50 de dolari/t, iar pe parcursul lunii, prețul a crescut cu 120 de dolari/t. Maximul istoric al livrării în februarie a fost atins pe 25 aprilie 2022, când prețul a fost de 1.850 de dolari/t, iar minimul a fost înregistrat pe 1 februarie 2019, la 660 de dolari/t.

Corelația cu semințele de floarea-soarelui

Prețurile semințelor de floarea-soarelui continuă să fie susținute de cererea ridicată a fabricilor de procesare și de disponibilitatea scăzută a semințelor oleaginoase. În Ucraina, prețul a crescut la peste 27.000 grivne/t pentru livrarea direct la fabrici, încurajând fermierii să păstreze stocurile în așteptarea unor potențiale creșteri suplimentare de preț.

Indicații ale Cumpărătorilor (25 octombrie)

  • DAP Ucraina (fabrică): ~530-555 USD/t
  • DAP Bulgaria (centru): ~565-575 USD/t
  • CIF Bulgaria (port): ~560-565 USD/t

„Creșterea prețurilor este influențată și de majorarea prețului uleiului de floarea-soarelui în lume și în Ucraina. Pe parcursul săptămânii, prețurile în porturile din Odesa au crescut cu cel puțin 20 de dolari”, explică Rijă.

28 octombrie:

  • DAP Bulgaria Providia: 586 USD
  • DAP Prutul Galați: 580 USD
  • Floarea Soarelui SA: 10600 lei MDL
  • DAP Danube Oil Company SRL: 590 USD

„Acest preț ridicat îi determină pe fermieri să fie mai reticenți în a vinde stocurile de floarea-soarelui, în speranța că prețurile ar putea crește și mai mult, păstrând astfel controlul asupra pieței”, subliniază expertul în Agro-market.

În intervalul 29 august - 29 octombrie, prețul a crescut constant, cu o creștere totală de aproximativ 34.18% (de la 7.900 de lei la 10.600 de lei).Cele mai mari creșteri procentuale au fost înregistrate în ultimele două perioade analizate, pe 23 și 29 octombrie (3.41% și 11.01%). Acest lucru sugerează o presiune pe piață în perioada de toamnă, când cererea a depășit oferta disponibilă.

„Această tendință ascendentă indică faptul că piața florii-soarelui din Republica Moldova resimte un deficit de semințe oleaginoase, amplificat de o cerere crescândă de procesare. Aceste date sugerează că fermierii ar putea profita de acest trend pentru a obține prețuri mai mari; însă creșterea accentuată din octombrie indică faptul că piața poate atinge în curând un plafon, determinat de puterea de cumpărare a procesatorilor. Totuși, există și posibilitatea ca prețurile să înceapă să scadă în viitorul apropiat, în funcție de condițiile pieței, cererea internațională sau evoluția altor factori economici”, a conchis expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!