Piața oleaginoaselor a fost una imprevizibilă în ultima perioadă, cu creșteri și scăderi bruște ale prețurilor. Cu toate acestea, fermierii au o oportunitate care nu trebuie ratată, în ceea ce privește prețurile materiilor prime aflate încă pe stoc.
În privința rapiței, semnele indică spre o posibilă creștere a prețului pe burse în perioada următoare, motiv pentru care specialiștii îndeamnă la răbdare, scrie presa română.
„Ucraina a scăzut prognoza de rapiță de la 4,3 la 4,1 milioane de tone, iar Rusia va scădea din cele 4,8 milioane de tone ale lor, dar nu știm încă cât. De aceea, rapița a ajuns la nivelul de 490 de euro/tonă în Euronext în cotația august 2024, iar Uniunea Europeană nu știm cu adevărat cât va recolta în final. (…) În momentul când vedeți poziție net long cu plus la orice materie, gândiți-vă că piața crește. Astăzi, poziția net long la rapiță pe Euronext este de circa 4178 de loturi; un lot are 50 de tone, asta înseamnă că toată lumea așteaptă o creștere”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-o analiză pentru Agrojurnal Digi24.
În ceea ce privește floarea soarelui, fermierii care au marfă pe stoc în acest moment pot obține prețuri foarte bune de la unitățile de procesare din România.
„La floarea soarelui trebuie să înțelegem foarte clar că nu există materie primă. Ucraina intră în revizie, absolut toate unitățile de procesare, pentru că nu mai au materie primă. S-au cam liniștit băieții în bazinul Mării Negre, pentru că Rusia face legea și vinde la 770 de dolari FOB Novorossiisk. Cu toate acestea, trebuie să știți că niște prețuri absolut fulminante sunt pentru materia primă livrată la noi la unitățile de procesare: 470 de dolari/tonă. E un preț enorm de mare pentru materia primă livrată la unitățile de procesare din România. În Portul Constanța, recolta nouă este poziționată la 400 de dolari/tonă și 380-385 de dolari/tonă pentru marfa livrată la unitățile de procesare”, a explicat Cezar Gheorghe.