După o lungă perioadă de scădere, urmează creșteri la prețul grâului. Specialiștii în piața cerealelor estimează că vârfurile de preț ar putea fi atinse în lunile ianuarie și februarie, scrie presa de peste Prut.
Potrivit expertului în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe, semnele din ce în ce mai clare privind diminuarea stocurilor globale de grâu vor avea un impact puternic în piață, în următoarele luni.
„Lumea începe să realizeze că nu va mai fi marfă suficient de multă în depozite la sfârșit de sezon 2024-2025. Ușor, ușor, după cum am văzut, prețul a început să urce, astăzi este 223 de euro/tonă pe Euronext. (…) Ar trebui să vină în suport raportul WASDE, care va susține că scad stocurile la nivel global cu circa 600.000 de tone, plus încă 200.000 la americani. Și va mai veni anunțul Federal Reserve, care va tăia 0,25% din dobânda de referință, fapt care va încuraja investitorii să folosească bani ca să intre din nou pe bursă, la joacă”, a explicat Cezar Gheorghe.
Astfel, specialistul le recomandă fermierilor să mai țină marfa pe stoc acum, pentru că grâul românesc va fi la mare căutare începând din decembrie, ținând cont de calitatea lui în comparație cu marfa din alte țări europene.
„Vă aduceți aminte sezonul precedent, perioada februarie-martie? Era grâu, toată lumea era pe grâu. Orice bob de grâu era bun. Țineți minte reperul acesta, cred că mai aveți de așteptat. Văd un palier situat între jumătatea lui decembrie până la început de martie, acolo va fi cererea mare, pentru că destinațiile intră în alt tip de comportament”, a mai precizat Cezar Gheorghe.
Prețul în Portul Constanța se situează astăzi la 205 euro/tonă pentru marfa livrată acolo. Scăzând costurile de transport, prețul pe care îl pot obține fermierii la poarta fermei se situează la o medie de 0,88-0,90 lei/kg.