Prețuri și Tendințe

Prețurile cerealelor sunt în creștere. Care sunt cauzele

Author: AgroExpert
Prețurile cerealelor - agroexpert.md

Prețurile grâului cresc din nou, determinate de incertitudinile legate de producția principalilor exportatori din emisfera nordică. În același timp, tensiunea de pe piața petrolului și a uleiurilor vegetale ajută la consolidarea prețului pentru rapița europeană.

Porumbul european răspunde scăderii producției din Argentina și a pierderi competitivității față de cerealele braziliane pentru a facilita importurile din timpul verii. Grâul este o forță motrice a pieței europene datorită producției principalelor țări exportatoare din emisfera nordică, slăbite de condițiile meteorologice. În același timp, scăderea bruscă a prețului pentru uleiul de palmier trage în jos tot complexul uleiurilor vegetale. Bilanțul global al rapiței permite stabilizarea prețurilor în Europa, scrie revista-ferma.ro.

Condițiile meteorologice dificile din principalele țări exportatoare din emisfera nordică susțin creșterea prețurile la cereale.

Confruntați cu o dependență tot mai mare a cererii de viitoarele recolte ale principalilor exportatori de grâu din emisfera nordică, nevoile de import ale statelor nord-africane sunt în creștere într-un context de tensiune asupra stocurilor proprii de la sfârșitul sezonului. În același timp, producția internă algeriană, marocană și egipteană ar putea fi dezamăgitoare în 2024, iar India ar putea să fie nevoită să importe grâu pentru prima dată din 2017.

Rusia – export redus cu aproape 9 milioane de tone de grâu, în sezonul viitor

Din cauza secetei și al vântului uscat „Sukhovey” care afectează în special regiunile sudice, recolta de cereale din Rusia în acest an ar putea scădea la până 135-136 milioane de tone, de la 144,9 milioane de tone în 2023. De la 90 de milioane de tone cât s-a estimat inițial, producția de grâu ar putea să ajungă la doar 88 de milioane de tone, orzul de la 19,5 la 18 milioane de tone, iar porumbul de la 18,8 milioane la aproximativ 15 milioane de tone.

În 2023, recolta de cereale a fost de 92,8 milioane tone, orz – 21,1 milioane tone, porumb – 16,6 milioane tone. Dacă aceste prognoze se realizează, potențialul de export de cereale al Rusiei în noul an agricol (iulie 2024-iunie 2025) va ajunge de 55,2 milioane de tone față de 69,2 milioane de tone în sezonul curent. Exporturile de grâu sunt estimate la 43,2 milioane de tone (52 milioane de tone în acest sezon).

Recoltă redusă cu 11% în Ucraina

Potrivit Argus Media, în Ucraina recolta estimată de grâu va ajunge la 19,93 milioane de tone, în cădere cu 11% față de 2023, ceea ce va limita disponibilitatea pentru export.

Grâul UE – prima victimă a condițiilor meteorologice nefavorabile

În Franța, CereObs a revizuit în scădere suprafața cultivată cu grâu  considerată a fi în stare bună spre excelentă, la 64% față de 94% în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pentru orz doar 66% dintre suprafețe sunt considerate a fi în stare bună spre excelentă, comparativ cu 91% anul trecut la aceeași dată. Orzul de primăvară beneficiază de un început favorabil de dezvoltare.

China vrea mai mult orz

Cererea chineză de orz, estimată la mai puțin de 10 milioane de tone de USDA pentru sezonul actual, pare semnificativ subestimată, deoarece la sfârșitul lunii martie, importurile Chinei au depăşit 9 milioane de tone. Deoarece stocurile europene de orz sunt limitate, China s-ar putea orienta către Australia și Argentina.

Rapița UE sub așteptări

Uleiul de palmier recâștigă competitivitatea față de uleiul de rapiță și pune presiune asupra prețului oleaginoaselor. În același timp, oferta europeană ar putea fi limitată pentru viitoarea recoltă. De asemenea, suprafețele australiene și canadiane se estimează că vor fi în scădere, ceea ce conduce la o scădere potențială a disponibilității globale pentru următorul sezon.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, prognoza pentru producția de semințe de rapiță utilă a fost revizuită ușor în scădere până la 19,41 milioane de tone în sezonul 2024/2025, în scădere cu 2% față de prognoza anterioară de 19,8 milioane de tone.

Estimarea producției de floarea-soarelui pentru UE este de peste 10,6 milioane de tone, iar pentru soia de 3,1 milioane de tone.

Pe termen lung, în lipsa rapiței industria de prelucrare din Europa ar putea apela la floarea soarelui și soia pentru a compensa pierderile de recoltă la rapiță.

Prețul șrotului de soia se stabilizează

Prețurile făinii de soia și-au recăpătat stabilitatea la începutul săptămânii, înainte de a recăpăta puțin fermitate miercuri.

Șrotul de soia livrat Montoir a încheiat săptămâna trecută la prețul spot de 435 euro/tonă adică cu 4 EUR/t mai mult decât în săptămâna precedentă, dar cu acum cu 130 euro/tonă mai puțin față de nivelul din decembrie 2023.

Previziuni confortabile pentru soia

Producția bună din America Latină, peste 200 de milioane de tone pentru Argentina și Brazilia, conform USDA, precum și creșterea suprafeței cultivate în SUA liniștesc piața pentru lunile următoare.

De la începutul anului, Europa a procesat 3,58 milioane de tone de soia, comparativ cu 3,38 milioane de tone anul trecut la aceeași dată, potrivit Fediol.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!