
Carnea de porc s-a scumpit considerabil în ultimele zile, înregistrând majorări de 15-20 de lei per kilogram. Prețurile mai mari se resimt deja pe piața centrală din Chișinău, unde comercianții invocă focarele de pestă porcină și cererea mare, în timp ce procesatorii de mezeluri susțin că există suficiente stocuri pentru a acoperi cererea inclusiv pentru Paște, iar scumpirile sunt rezultatul unor speculații.
În acest context, fostul director al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, atrage atenția asupra situației și solicită Consiliului Concurenței să intervină de urgență. Potrivit lui, producătorii locali nu au modificat prețurile, iar responsabilitatea ar aparține comercianților.
„Prețurile la carne de porc brusc au crescut, chiar dacă suntem în postul mare. Asociația Producătorilor de Carne afirmă că mențin prețurile inițiale și cu speculațiile se ocupă comercianții. E cazul ca să autosesizeze prompt Consiliul Concurenței și să verifice urgent situația pe piața internă. Eu am mai multă încredere producătorilor autohtoni, deoarece ei au făcut în ultimii 10 ani investiții enorme și categoric nu doresc importul cărnii de porc peste cotele europene”, a declarat el.
Slusari critică și lipsa unor măsuri concrete din partea autorităților.
„În loc de promisiuni goale, avem nevoie de acțiuni reale, care să protejeze consumatorii. Consiliul Concurenței poate asigura corectitudinea pe piață”, a subliniat el.
Până acum, Consiliul Concurenței nu a reacționat la declarațiile fostului deputat și nu a anunțat măsuri legate de scumpirea cărnii de porc.
Citește și: Focarul de pestă porcină din Roșcani: Pierderile depășesc 400 de milioane de lei
În ciuda focarelor de pestă porcină africană depistate în Cimișeni și Roșcani, autoritățile susțin că piața internă nu va avea de suferit pe termen scurt. Potrivit estimărilor oficiale, producția locală asigură 80% din necesarul de carne de porc, ceea ce garantează stabilitatea aprovizionării pentru cel puțin următoarele două luni.
Ministra Agriculturii, Ludmila Catalbuga, a declarat că autoritățile urmăresc evoluția pieței pentru a preveni creșteri de preț la carnea de porc.
„Atât ANSA, cât și ministerele Agriculturii și Economiei monitorizează situația pentru a evita majorări. Consumul de carne este mai redus în perioada Postului Mare, însă, odată cu apropierea sărbătorilor pascale, apar în mod obișnuit ajustări de preț”, a precizat Catalbuga.
Vezi și: Focare de pestă porcină în ferme mari: Mii de capete vor fi sacrificate
În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate cu succes. La moment, toate pagubele și consecințelor acestora sunt evaluate de comisiile pentru situații excepționale din fiecare regiune în parte.