Prețuri și Tendințe

Raportul USDA la producțiile de grâu: Prognoză sumbră pentru Rusia și Ucraina

Author: AgroExpert
Raportul USDA la producțiile de grâu: Prognoză sumbră pentru Rusia și Ucraina - agroexpert.md

Raportul de iunie al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) privind producția mondială de grâu în sezonul 2024-2025 este îngrijorător în ceea ce privește unii din cei mai importanți producători din Europa: Franța, Rusia și Ucraina. Condițiile meteorologice nu sunt deloc de partea fermierilor. În timp ce Ucraina și o parte din Rusia se confruntă cu lipsa precipitațiilor, Franța are parte de prea multe ploi care afectează culturile de cereale.

Potrivit analizei publicate recent de USDA, Rusia va recolta 83 milioane tone de grâu, Ucraina 19,5 milioane de tone și Franța 31,7 milioane de tone în anul de comercializare 2024-2025, aceste estimări fiind mai slabe decât cele decât luna trecută, dar și mai pesimiste în comparație cu producțiile realizate anul trecut și cu media ultimilor cinci ani. Cauza? Starea vremii care afectează culturile, scrie Agrointeligența.

Rusia – zone afectate de îngheț

Producția de grâu din Rusia pentru anul de comercializare 2024-2025 este estimată la 83,0 milioane de tone, în scădere cu 6% față de luna trecută, cu 9% față de anul trecut și cu 1% față de media pe 5 ani.

Prognoza include 59 milioane tone de grâu de iarnă și 24 milioane tone de grâu de primăvară, raportul excluzând producția estimată din regiunea Crimeei. Randamentul total de grâu la hectar este preconizat la 2,95 tone, în scădere cu 4% față de luna trecută și cu 7% față de anul trecut. De asemenea, se așteaptă că suprafața totală recoltată să ajungă la 28,1 milioane de hectare, în scădere cu 1% față de luna trecută și 3% față de anul trecut.

Grâul de iarnă reprezintă de obicei aproximativ 70% din producția totală și este cultivat în principal în partea europeană a Rusiei. În această lună, producția de grâu de iarnă este revizuită în scădere, din cauza vremii nefavorabile în toate regiunile importante unde se cultivă grâul de iarnă.

Înghețurile de la începutul lunii mai au provocat daune suprafețelor cultivate în centrul țării, regiunea Volga și capătul cel mai nordic al raioanelor de Sud. Rapoartele indică faptul că Lipetsk, Voronezh, Tambov și Volgograd sunt printre cele mai afectate zone. O evaluare preliminară, realizată de către Ministerul Agriculturii din Rusia, sugerează că au fost afectate cel puțin 1,5 milioane ha de culturi; acest număr reprezintă totalul potențialelor pierderi pentru toate culturile. În general, seceta și temperaturile mai ridicate decât media au accelerat, iarna, dezvoltarea grâului înaintea mediei din acest sezon.

Efectele înghețului asupra potențialului de recoltare a culturilor sunt greu de cuantificat din cauza mai multor factori, inclusiv stadiul exact de dezvoltare a culturii, durata înghețului și umiditatea disponibilă din sol înainte de îngheț. Pe lângă îngheț, recolta este mai departe influențată de o secetă din ce în ce mai intensă răspândită în cea mai mare parte a Rusiei europene. Cantitatea de precipitații sub medie făcut ca rezervele de umiditate ale solului să nu facă față cerințelor culturilor prezente de grâu de iarnă.

Analiza prin satelit a diferenței normalizate la indicele de vegetație (NDVI) indică în mod predominant condiții sub medie a culturilor în toate principalele regiuni de cultivare a grâului de iarnă. Vigoarea vegetației este mai mică în comparație cu anul trecut. NDVI sugerează potențial de producție redus în acest sezon în comparație cu cele două sezoane precedente.

Situația culturilor de grâu în Rusia

Grâul de primăvară, care reprezintă aproximativ 30% din producția totală, este cultivat, în principal, în regiuni care se învecinează cu Kazahstanul: districtele Volga, Urali și Siberia din Rusia. La grâul de primăvară, plantarea începe de obicei la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din 31 mai, grâul de primăvară a fost plantat pe o suprafață de 10,4 milioane de hectare, care este sub rezultatele de anul trecut, când suprafața plantată era de 13,1 milioane ha în aceeași perioadă.

Rusia – semănatul grâului de primăvară de-a lungul anilor

Întârzierea semănatului s-a manifestat în special într-o zonă cheie de cultivare a grâului de primăvară, districtul Siberia, unde diferența de la an la an este de 1,5 milioane ha.  Seceta din vest și umezeala peste medie din est creează condiții nefavorabile atât pentru semănat, cât și pentru stabilirea timpurie a culturilor de primăvară deja plantate în toată Rusia.

Raportul USDA iunie 2024: Seceta intensificată împiedică perspectivele de randament la grâul ucrainean

Producția de grâu din Ucraina pentru anul de comercializare 2024-2025 este estimată la 19,5 milioane de tone, în scădere cu 7% față de luna trecută, cu 15% față de anul trecut și cu 26% față de media pe 5 ani.

Randamentul este estimat la 4,15 tone la hectar, în scădere cu 7% față de luna trecută și cu 10% față de anul precedent. Suprafața recoltată este prognozată la 4,7 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, în scădere cu 6% față de anul trecut și 26% față de media ultimilor 5 ani.

Producția de grâu din această lună a fost revizuită în scădere pe fondul vremii nefavorabile. Ucraina s-a confruntat cu un sezon de primăvară în general uscat. În multe regiuni importante, cantitatea de precipitații a fost sub medie începând cu luna martie. Astfel, lipsa ploilor necesare în cursul lunii mai a redus și mai mult rezervele deja scăzute de umiditate ale solului pentru intervalul înflorire-formare a bobului. Conform datelor NDVI condițiile actuale de vegetație sunt mixte, dar predominant sub medie în majoritatea zonelor cheie unde s-au cultivat cereale de iarnă.

Situația culturilor din Ucraina

Grâul de iarnă, care reprezintă aproximativ 97% din producția totală de grâu din Ucraina, este plantat de obicei între începutul lunii septembrie și mijlocul lunii noiembrie. Recoltarea are loc în general de la sfârşitul lunii iunie până la mijlocul lunii august.

În prezent, Ucraina poate fi împărțită în două zone: zone aflate în conflict și zone fără conflict. Prin urmare, rapoartele elaborate de FAS/Kiev, Ministerul Agriculturii și biroul de statistică privind producția și suprafețele cultivate, din care USDA își elaborează analizele, nu reflectă realitatea de pe întreg teritoriul Ucrainei.

Pentru sezonul 2024-2025, datele oferite de Ministerul Agriculturii în legătură cu situația culturilor de iarnă și primăvară exclud teritoriile ocupate temporar din Donețk, Zaporojie, Lugansk și Herson. De asemenea, nici regiunea Crimeea nu este inclusă în rapoartele ucrainenilor, însă USDA colectează informații despre aceasta din rapoartele privind producțiile agricole furnizate de Agenția Rusă de Statistică, Rosstat.

Raport USDA iunie 2024: Grâul din Franța, „înecat” de ploi

În anul comercial 2024-2025, producția de grâu din Franța este estimată la 31,7 milioane tone, în scădere cu 1,5 milioane tone față de luna trecută, cu 4,6 milioane tone față de anul trecut și cu 12% mai mică decât media ultimilor 5 ani.

Suprafața recoltată este estimată la 4,6 milioane de hectare, neschimbată față de ultima lună, dar în scădere cu 0,4 milioane ha față de anul trecut și cu 8% mai mică decât media pe ultimii 5 ani.

Randamentul este estimat la 6,88 tone pe hectar, cu 5% mai mic decât luna trecută, cu 6% mai mic decât anul trecut și cu 4% sub media pe 5 ani. Rezultatele mai slabe ale Franței privind producția scad estimările pentru recolta totală de grâu a UE la 130,5 milioane tone.

Ploaia continuă să provoace dificultăți plantațiilor de grâu din Franța în acest sezon. Începând cu toamna anului 2023, ploile excesive au dus la probleme pe scară largă în cultura de grâu națională. În luna mai, cantitatea de precipitații a continuat să fie peste medie, francezii confruntându-se cu întârzierea semănatului, scăderea suprafețelor însămânțate, probleme la răsărire și cu câteva ferestre cu vreme uscată care au permis intrarea în câmp. Cu toate că ploile au contribuit la o creștere viguroasă a culturilor, acum există îngrijorări cu privire la efectele negative ale excesului de apă, din ce în ce mai discutate în Franța și alte țări din apropiere, cum ar fi Germania și Marea Britanie.

Starea grâului francez

Analiza USDA duc la presupunerea că randamentele vor fi din ce în ce mai variabile în lanurile de grâu din nordul Franței,  în contextul în care culturile de pe solurile mai grele au probleme cu apa stagnantă.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Franța, FranceAgriMer, pe 3 iunie, 62% din recolta de grâu moale a fost evaluată ca bună sau excelentă. Acest scor pentru grâul moale este cel mai scăzut din 2020 încoace, când ploile abundente au afectat negativ și recolta.

O atenție sporită se îndreaptă și asupra potențialilor agenți patogeni și a îngrijorărilor legate de calitatea recoltei. Franța rămâne cel mai mare producător de grâu din UE, urmată de Germania, a cărei producție este estimată în continuare la 20,2 milioane tone.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!