În perioada anilor 2022-2023, pe piața agricolă din Republica Moldova a existat o incertitudine foarte mare, legată de criza energetică, războiul din țara vecină, inflația de până la 40%, seceta pedologică. Producătorii agricoli pot înregistra profituri și pentru anul 2023 la cultivarea culturilor, dar acest lucru implică o disciplină tehnologică impecabilă, analiza corectă a situațiilor câmpurilor, aplicare în măsură necesară a îngrășămintelor minerale, elaborarea unor planuri de afaceri individuale și urmărirea acestora, în special devierile de la indicii planificați și adoptarea măsurilor necesare în termenii oportuni. De această părere este expertul Iurie Rija.
„Pentru ultimele două sezoane, cel mai evident a crescut prețul la îngrășămintele minerale, acestea având o pondere mare (estimativ 30 %) în structura costurilor la culturile de câmp și o influență directă asupra nivelului de recoltă la o unitate de suprafață. Spre exemplu, prețul îngrășămintelor pe bază de azot a crescut de circa 3 ori, la îngrășămintele de tip Amofos, Nitroamofos, Diamofos, Sulfoamofos- de circa 2,5 ori, la clorira de potasiu- de 1,8 ori”, susține Iuire Rija.
Potrivit specialistului, pentru producătorii agricoli este important să înțeleagă dificultățile noului sezon 2023-2024 prin asigurarea unui management impecabil ce ține de optimizarea costurilor (în special pentru îngrășăminte minerale/ combustibil prin trecerea cât mai rapidă la agricultura conservativă), aprovizionarea la prețuri avantajoase cu inputuri agricole, disciplină tehnologică și, în special, excluderea totală a creditelor tehnice oferite de furnizori (scumpesc cu 15- 25% costul mijloacelor de producere).
Totodată, în incertitudinile existente și instabilitatea la formarea prețurilor pentru sezonului agricol 2023-2024, elaborarea bugetelor pentru fiecare cultură agricolă în parte are o importanță majoră.
„Bugetele prezentate în analiza efectuată sunt bazate pe normative recomandate de prelucrare a pământului pentru obținerea unui randament optim și relativ înalt la hectar (pentru grâu 6t/ha, orz- 5,5 t/ha, porumb- 7,5 t/ha, soia- 2,5 t/ha, floarea soarelui- 2,7 t/ha, rapiță- 3,5 t/ha)”, explică Rija.
În realitate, aplicarea îngrășămintelor poate fi redusă, dar asta va avea ca efect diminuarea din randament la hectar al recoltei și ca rezultat există riscul de scădere a profiturilor într-o măsură mai mare comparativ cu costurile.
Grâu
Principalii indici economici la cultivarea 1 hectar de grâu de toamnă pentru sezonul agricol 2023-2024 se estimează că vor avea următoarele date: venituri din vânzări 22.800 de lei, costul vânzărilor 18.216 lei, iar profitul brut 4.584 de lei. Rentabilitatea poate constitui doar 25,2%, un rezultat relativ jos din cauza scumpirii exagerate a inputurilor agricole și platei de arende la utilizarea terenurilor.
„În cazul cultivării grâului de toamnă sunt necesare aplicarea îngrășămintelor bogate în azot, deoarece recoltele depind direct de cantitatea de azot administrată la un hectar (pentru producerea unei tone de cereale sunt necesar de administrat 30 kg s.a. de azot). În structura costurilor 28,4% sunt îngrășămintele minerale, care sunt destul de scumpe (în special la începutul sezonului agricol perioada Iulie 2022 – Februarie 2023), care sau mai ieftinit în prezent, dar cu părere de rău majoritatea fermierilor le-au procurat din timp și la prețuri mari din frica de nu a rămâne fără de fertilizanți”, susține expertul.
Orz
În ceea ce privește cultivarea a unui hectar de orz de toamnă pentru sezonul agricol 2023-2024 se estimează că principalii indici economici vor fi: venituri din vânzări 18.700 de lei, costul vânzărilor 16.586 de lei, iar profitul brut 2.114 de lei. Rentabilitatea va constitui doar 12,7%, ceea ce este extrem de jos din cauza scumpirii exagerate a inputurilor agricole și platei de arende la utilizarea terenurilor agricole.
„În cazul cultivării orzului de toamnă nu sunt necesare cantități mari de aplicare a îngrășămintelor bogate în azot în comparație cu grâul de toamnă, și acest fapt poate face cultivarea mult mai avantajoasă a orzului, dar este necesar să fie dezvoltate sectoarele conexe cum ar fi zootehnia, producerea berii, altele”, punctează Iurie Rija.
Porumb
Veniturile din vânzări la cultivarea unui hectar de porumb ar putea fi de 25.500 de lei, costul vânzărilor 15.781 de lei, iar profitul brut 9.719 lei. Rentabilitatea poate constitui 61,6%, cel mai bun rezultat înregistrat comparativ cu alte culturi.
„Porumbul precum grâul, necesită fertilizări mari în azot pentru asigurarea recoltelor stabile. Prelucrarea pământului cu îngrășăminte garantează un randament bun la hectar- de 7,5 tone, ce la rândul său determină un venit înalt din vânzări, și, respectiv rentabilitate superioară”, susține expertul.
Soie
„Rentabilitatea va constitui 32,4% pentru cultivarea la 1 hectar de soie pentru sezonul agricol 2023-2024. Se estimează că vor fi înregistrați următorii indici de performanță economică: venituri din vânzări 22,500 lei, costul vânzărilor 16,994 lei, iar profitul brut 5,506 lei”, mai arată analiza efectuată de Iurie Rija.
Rapiță
Pentru cultivarea la 1 hectar de rapiță pentru sezonul agricol 2023-2024 se estimează că vor fi înregistrați următorii indici de performanță economică: venituri din vânzări 29,750 lei, costul vânzărilor 19,344 lei, iar profitul brut 10,405 lei.
„Rentabilitatea va constitui 53,8%, ce determină interesul față de producția culturii respective. Unul din motivele pentru care determină o perspectivă în cultivarea rapiței este prețul înalt de comercializare al acesteia, care se așteaptă de 8,5 lei/kg în mediu pentru sezonul 2023-2024”, mai evidențiază acesta.
Floarea Soarelui
Estimările pentru principalii indici economici la cultivarea a 1 hectar de floarea-soarelui în sezonul agricol 2023-2024 sunt următoarele: venituri din vânzări de 21.060 lei, costul vânzărilor de 13.663 lei, iar profitul brut de 7.937 lei. Rentabilitatea se estimează că va fi de 58.1% și poate fi atinsă prin aplicarea corectă și adecvată a îngrășământului superfosfat și a substanțelor chimice necesare.
De asemenea, prețul relativ ridicat al culturilor oleaginoase în comparație cu cele cerealiere menține interesul în cultura florii-soarelui în noul sezon.
Sezonul agricol 2023-2024 - o provocare mare pentru agricultori
Iurie Rija subliniează că producătorii agricoli pot înregistra profituri și pentru anul 2023 la cultivarea culturilor, dar impune o disciplină tehnologică impecabilă, analiza corectă a situațiilor câmpurilor, aplicare în măsură necesară a îngrășămintelor minerale, elaborarea unor planuri de afaceri individuale și urmărirea acestora, în special devierile de la indicii planificați și adoptarea măsurilor necesare în termenii oportuni.
„Culturile care vor prezenta un interes economic mai înalt în noul sezon vor fi porumbul (rentabilitatea estimată de 61,6%), floarea soarelui (rentabilitatea estimată de 58,1%), rapița (rentabilitatea estimată de 53,8%)”.
Totodată, realitatea sezonului următor prezintă anumite impedimente specifice. Astfel, scumpirea îngrășămintelor minerale până în luna Februarie 2023 și problematica de livrare a volumelor necesare pentru agricultori au condus la micșorarea introducerii îngrășămintelor (în special azotate) în sol, ceea ce va influența negativ recoltele culturilor de câmp.
„Agricultorii care au utilizat îngrășăminte procurate până în luna Februarie 2023 vor înregistra costuri mai mari, de unde și risc de recuperabilitate a investiției. După februarie îngrășămintele s-au ieftinit, iar fermierii nu prea au cumpărat din motivul lipsei mijloacelor bănești și economisire a mijloacelor financiare din contul tehnologiei minime. Pentru minimizarea riscului de recuperabilitate, este nevoie de a estima corect evoluția prețurilor la cereale, pentru alegerea momentului oportun de comercializare. Pentru fermierii din Republica Moldova este important să se obișnuiască cu urmărirea cotațiilor la petrol, pentru că această influențează direct evoluția cotațiilor la cereale”, a conchis expertul.
Sezonul agricol 2023-2024 va fi o provocare mare pentru agricultori, iar cei care vor asigura o disciplină tehnologică eficientă și un management corect al resurselor financiare vor putea amortiza aceste efecte negative.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!