Prețuri și Tendințe

Rusia - principalul furnizor de îngrășămintele tip amofos și sulfoamofos

Author: AgroExpert
Rusia - principalul furnizor de îngrășămintele tip amofos și sulfoamofos - agroexpert.md

Într-un context de schimbări semnificative pe piața importurilor de îngrășăminte din Republica Moldova, prețurile îngrășămintelor pe bază de azot, fosfor și sulf au înregistrat o scădere dramatică în ultimul an. În 2023, prețul mediu de import a scăzut cu 31%, coborând de la 17,59 lei/kg în 2022 la 12,14 lei/kg. Această tendință descendentă a continuat și în primele cinci luni ale anului 2024, cu o reducere suplimentară de 16,14%, aducând prețul mediu la 10,18 lei/kg.

Expertul în agro-market Iurie Rija susține că deși tendința generală este de scădere, prețurile au arătat o volatilitate pronunțată de la lună la lună. Cel mai bun preț din 2024 a fost înregistrat în februarie, când îngrășămintele s-au vândut la 8,19 lei/kg, iar cantitatea importată a atins un vârf de 6 302 tone. După această perioadă, prețurile au început să urce, ajungând în mai la 11,79 lei/kg.

În primele cinci luni ale anului curent, Republica Moldova a importat 11.046 de tone de îngrășăminte amofos/sulfoamofos, o cantitate comparabilă cu aceeași perioadă a anului trecut. În topul importatorilor, compania „AGROCENTER EUROCHEM” SRL domină piața cu 5.150 de tone importate între ianuarie și mai 2024. Aceasta este urmată de S.R.L. „CARVIDON-TRADE” cu 3.609 tone și S.R.L. „PIRAMIDA-MARKET” cu 1.008 tone.

Sezonul 2023-2024 a adus o diversificare a surselor de import pentru îngrășămintele tip amofos și sulfoamofos. Principalele țări furnizoare au inclus Rusia, România, Serbia și Bulgaria. Este important de menționat că, dacă în 2023 principalul furnizor a fost România, în 2024, Rusia a preluat conducerea.

Utilizarea îngrășământelor din grupa amofos/sulfoamofos în agricultură reprezintă o alegere strategică pentru fermieri în căutarea unor soluții eficiente și echilibrate pentru creșterea culturilor. Aceste îngrășământe combină azotul și fosforul (în cazul amofosului), sau azotul, fosforul și sulful (în cazul sulfoamofosului) întro formulă optimă, oferind plantei o nutriție completă pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare robustă. Azotul stimulează vegetația rapidă și viguroasă, în timp ce fosforul întărește sistemul radicular și susține procesele energetice ale plantelor.

La fel, fosforul contribuie la îmbunătățirea structurii solului și la stimularea activității microbiene benefice. Un alt avantaj important este că plantele alimentate sunt mai rezistente la stresul abiotic, cum este seceta și temperaturile extreme și biotic, cum sunt bolile și dăunătorii. Astfel, aplicarea îngrășământului reduce riscurile la care sunt supuse culturile. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!