Fitotehnie

Când se plantează smochinul. Sfaturi pentru pregătirea terenului

Author: AgroExpert
smochin plantare - agroexpert.md

Când se plantează smochinul și care sunt cerințele sale față de mediu sunt primele întrebări la care ar trebui să avem răspuns atunci când avem în plan să înființăm o asemenea cultură.

În primul rând trebuie știut faptul că smochinul adoră zonele calde, el având o origine subtropicală. Este așadar sensibil la gerurile din iarna și are nevoie de temperaturi ridicate în cursul perioadei de vegetație și mai ales când se coc fructele. În cursul iernii, smochinul rezistă până la -14 grade Celsius, doar dacă plantele și-au maturat bine lemnul.

Când se plantează smochinul

Epoca cea mai bună de plantare la smochin este toamna, ca și la celelalte specii pomicole, însă în condițiile climatice ale țării noastre plantarea se face doar primăvara.

Se recomanda să plantați într-o zi cu soare plin, pentru a ajuta planta să se regenereze și să înceapă să ia nutrienți din sol, mai ales că smochinul are o rădăcină destul de bine dezvoltata. 

Dimensiunile gropilor sunt de 40/40/40 cm (lungime, lățime și adâncime) în terenul desfundat, 60/60/40 cm în terenul arat și 80/80/60 cm în terenul nelucrat. 

Cand se planteaza smochinul si pregatirea terenului

De asemenea, încercați să oferiți smochinilor plantați circa 15-20 de metri spațiu între ei și alți copaci sau clădiri.

Smochinul este o specie foarte iubitoare de lumină, nu suportă umbra, în condiții de semiumbră vegetează, însă nu fructifică decât foarte puțin, fructele sunt mici, fără gust, lemnul adesea nu se maturează, iar înghețul se poate produce ușor în timpul iernii.

Înflorirea și maturarea fructelor

Smochinul se caracterizează prin creșteri viguroase încă din anul I de la plantare, astfel încât la vârsta de 5-6 ani planta este complet formată și se pot obține producții mari. Smochinul rodește perioade lungi de timp, 50-60 de ani.

În condițiile climatice de la noi smochinul pornește în vegetație din luna aprilie. Înfloritul are loc de 2 ori pe an, la sfârșit de primăvară și vara. Dezvoltarea fructelor durează 80-100 de zile, la soiurile timpurii, și 100-125 de zile la cele tardive.

Maturarea fructelor începe odată cu intrarea fructelor în pârgă și se încheie cu realizarea maxima a calităților gustative. Prima recolta se obține în luna iulie, când temperatura nu mai scade sub 20-22 de grade Celsius. Cea de-a doua recolta se obține în septembrie – octombrie, când, din cauza temperaturilor mai mici, fructele nu mai ajung la maturitatea de consum.

smochine

Totuși, maturarea fructelor se realizează eșalonat pe o perioada de 15-20 de zile – la prima recolta și de 20-30 de zile la cea de-a doua recolta.

Pregătirea terenului pentru plantare

Dacă am discutat despre când se plantează smochinul, să vedem acum și ce lucrări agricole trebuie realizate înainte de momentul plantării:

  • desfundarea solului la 50-70 cm adâncime, în lunile iulie-august;
  • administrarea, odată cu desfundarea, a 40-60 de tone/hectar gunoi de grajd;
  • pe solurile cu aciditate ridicata se vor administra 5-7 tone/hectar de amendament calcaros.

Cel mai bun sistem de întreținere a solului pentru smochin este ogorul negru, mai ales în zonele cu precipitații reduse. Toamna se efectuează o arătură la adâncimea de 16-18 cm, iar pe perioada de vegetație solul se menține curat de buruieni, prin lucrări repetate cu discul sau cultivatorul pe intervale, iar pe rând cu sapa.

Smochinul plantat în curți și grădini se întreține manual prin efectuarea a 5-6 prăsile în cursul perioadei de vegetație.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!