Reportaj

Afacere cu miros de lavandă și aromă de vin

Nicu Ulinici este un tânăr antreprenor care deține o suprafață de 10 hectare de lavandă și 5 hectare de viță-de-vie în Valea-Trestieni din raionul Nisporeni. Planta mirositoare și viu colorată, o prelucrează și o transformă în produse decorative, dar extrage și ulei din această cultură profitabilă. Mai nou, a hotărât să producă și vin, după o rețetă proprie, înregistrând și un brand așa ca la carte, cu un nume și un logo personalizat.   

Nicu Ulinici a studiat la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, dar la facultatea Marketing și Logistică, deși în prezent ar fi optat pentru horticultură. Nu  regretă, mai ales că ulterior a decis să dezvolte o afacere în domeniul agriculturii, mai întâi plantând suprafețe întinse cu lavandă, apoi a optat și pentru creșterea viței-de-vie.

”Aveam 21 de ani când am decis să practic agricultura, pentru că tata avea în jur de 50 ha de pământ și un tractor pe lângă casă, pe care îl folosea un unchi de al meu, de altfel și terenurile. Și am spus părinților că este necesar să prelucrăm terenurile și să utilizăm utilajul pe care îl avem, în folosul familiei noastre. Așa am început aventura mea în agricultură. Inițial voiam să plantez cătină albă, însă am analizat atent dezavantajele și am ales totuși lavanda, această cultură mirositoare, punând pe balanță toate avantajele ei. Eu nu eram speriat de muncă agricolă, pentru că tatăl meu activa ca vinificator, de copil eram implicat în munca din câmp și aceasta m-a ajutat să îndrăgesc tot ceea ce înseamnă agricultură ” și-a amintit Nicu.

Prima sa plantație de lavandă se întindea pe o suprafață de 2 hectare, însă pe parcursul anilor, aceasta s-a extins.

”În anul 2014, am plantat primele 2 ha, dar în următorii ani, am mărit suprafața treptat, în fiecare an, câteva hectare până am ajuns acum la 10 ha. Părinții m-au susținut mult, atât moral, cât și financiar. De fapt am pornit afacerea cu banii de la părinți, iar pământul pe care îl avem, provine tot de la ei, le sunt foarte recunoscător. Nu a fost ușor, dacă unii cred că plantațiile de lavandă sunt simplu de întreținut, o să îi dezamăgesc, toată ziua am stat pe câmp și am supravegheat lanurile de flori. Chiar dacă nu este pretențioasă, lavanda oricum cere grijă și curățenie, înlăturarea buruianului cu mâna. De asemenea, o mare atenție este nevoie în perioada recoltării, deoarece nu este atât de mult timp la dispoziție, trebuie să o culegem atunci când floarea este deschisă în proporție de 100 de procente. Anterior o adunam manual, acum am o combină care ne-a ușurat cu mult munca. Dar oricum este destul de greu să găsești muncitori responsabili, din păcate, eu am 10 persoane de încredere, care mă ajută la lucrările din câmp” a povestit Nicu.

Primii doi ani au fost mai dificili, mai ales că roada colectată trebuia să fie prelucrată și vândută imediat pentru a nu fi irosită, pentru că floarea de lavandă o dată ce se învechește, nu mai poate fi comercializată la un preț bun.

”La început aruncam multă floare din motiv că nu reușeam să o vindem. Noi pregăteam buchețele și așa le vindeam, în jur de 2000 de buchete, în prezent am ajuns la circa  10-11 mii de buchete. Totodată am investit banii câștigați și am cumpărat distilatorul folosit pentru a obține ulei de lavandă, pe care îl comercializăm în sticluțe mai mici. Uleiul esențial de lavandă este produs la o săptămână după ce înflorește planta, adică o dată pe an și îl mai păstrez vreo două săptămâni pentru a se limpezi, ulterior îl punem în sticluțe. Un litru de ulei îl obțin din 150 de kg, poate pe viitor vom produce cantități mai mari, totuși avem deja o suprafață mult mai mare. Dar deocamdată floarea uscată, petalele de lavandă, este vândută la kg pentru că este utilizată în cosmetologie, cea mai mare fabrică din țară de produse cosmetice cumpără materia primă de la mine. De asemenea, floarea de lavandă a început să fie procurată și pentru adăugarea în cafea, de unele restaurante. Și desigur noi producem și pungi mirositoare, utilizate pentru cadouri și pentru decorarea tot mai mult promovată etc. Dacă este să spun în cantitate, am recoltat  la început circa 100 kg de lavandă, iar  anul acesta am obținut în jur de 550 kg” ne-a spus Nicu.

Toți banii obținuți din vânzări, i-a reinvestit și cu ajutorul părinților, au schimbat și locația uzinei, care este una mult mai mare decât acum 3 ani. Totodată, Nicu a decis paralel cu creșterea lavandei, să își încerce norocul și în vinificație, având o anumită experiență acumulată alături de tatăl său, care nu este novice în acest domeniu.

”Pot să spun că faptul că tata a lucrat ani de zile ca vinificator  m-a ajutat, dar nu așa mult, pentru că vinificația a evoluat, vinul produs acum nu este după rețeta tatei, totuși alte tehnologii sunt utilizate în prezent. Noi făceam un vin foarte bun de casă, îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă, până la primul embargo impus, care a ruinat vinăria unde lucra tata și a falimentat-o. Am început să fac anumite cantități mici de vin, dar din motiv că este o marcă proprie, am hotărât să o înregistrez, să obțin și o etichetă pe măsură.”

”Din start, am încercat să achit eu designul noii etichete, însă rezultatul obținut nu prea ne-a plăcut. Ulterior, împreună cu soția, am făcut o altă schiță și urmează să avem o etichetă nouă ”Crama Ulinici” – marcă înregistrată la AGEPI cu susținerea financiară din partea USAID, care va suporta toate costurile respective. De asemenea, am beneficiat de ajutorul expertului Constantin Caldare, care chiar mi-a ghidat pașii necesari la producția vinului. În cadrul degustării oficiale, unde a fost prezent și sommelierul contactat de USAID, vinul nostru a fost foarte apreciat, mai ales vinul ”Savignion blanc”. Am produs două soiuri de vin alb, savignion blanc și muscat sec, unul rose merlot și două soiuri de vin roșu. Consider că acest domeniu este de viitor, atâta timp cât avem pe o suprafață de 5 ha plantațiile noastre de viță-de-vie precum Sauvignon blanc, Muscat ottonel, Cabernet, Merlot, Saperavi, vom produce și vin de calitate” ne-a spus entuziasmat Nicu Ulinici.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!