Reportaj

Ana și Nicolae Petrov: ”Noi am decis să creștem legume ca să avem materie primă pentru bucatele pe care le pregătim”

Ana și Nicolae Petrov din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi cresc legume pe o suprafață de circa 20 de ha, atât pentru a le comercializa, cât și pentru a avea materie primă necesară pentru serviciile de catering, pe care antreprenorii le oferă din 2018. De câteva luni, soții Petrov au inclus în meniul lor pizza și kebab.

Antreprenorii din Puhăceni au preluat pasiunea pentru agricultură de la părinți, care la fel au crescut legume o viață întreagă.

”Părinții au practicat agricultura și pentru noi acest domeniu nu era străin. Noi am locuit la oraș o perioadă, însă la sat ne simțim mai bine. Soțul are studii de bucătar și atunci când am revenit la sat, am decis să creștem legume, apoi din 2018, când am început să facem catering, în special să livrăm prânzul cald pentru lucrătorii din carieră, din preajma satului nostru, am înțeles că avem nevoie de legume ca materie primă. Așa am hotărât să mărim suprafața cultivată cu legume, avem de toate, dovlecei, morcov, cartofi, conopidă, ardei, roșii. Le creștem atât în câmp, cât și în seră” ne-a explicat Ana Petrov.

În 2020, pe timpul pandemiei, la fel ca și alți agricultori, soții Petrov au fost nevoiți să își regândească activitatea, noroc că seceta de anul trecut nu i-a afectat.

”Pe timp de iarnă, agricultură nu prea poți face, așa că am decis să utilizăm legumele și priceperea soțului, am început să facem pizza, kebab și alte produse de panificație la sfârșitul anului 2020. Noi avem noroc că sistemul centralizat de irigare, din raionul nostru a fost reconstruit și modernizat în cadrul Programului Compact al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Așa că noi nu am suferit atât de mult din cauza secetei anul trecut, am avut acces la apă și am irigat, astfel roada a fost bună” a menționat antreprenoarea.

Soții Petrov au aplicat la programul de finanțare nerambursabilă oferită de ODIMM, ”Start pentru tineri” și astfel au reușit să procure utilajul necesar pentru a pregăti noile bucate.

”Au crezut în ideea noastră de afacere și cu banii oferiți, am cumpărat cuptoarele necesare. Deocamdată livrăm la comandă, nu avem locuri pentru a fi servită la noi pizza, dar ne bucurăm că există doritori de a consuma pizza preparată la Puhăceni. În prezent, avem angajate la bucătărie și 4 angajați pentru lucrările în câmp. Soțul este cu bucatele și legumele, eu cu contabilitatea, așa încet activăm în continuare, deși trebuie să recunoaștem că pe timpul pandemiei comenzile au fost mai reduse. Acum lucrurile revin la normalitate, sperăm că vom livra bucatele gătite la noi în mai multe localități și pe viitor vom oferi posibilitatea vizitatorilor noștri să poată mânca pizza sau alte bunătăți, chiar la noi, unde sunt preparate” au spus soții Ana și Nicolae Petrov.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!