Reportaj

Cornul - arbustul de aur al toamnei!

Valerian Malai este un horticultor din Negureni, raionul Telenești, care de mai bine de două decenii, s-a specializat în producerea ecologică a culturilor bacifere. Totodată horticultorul a început să se ocupe și de cultivarea cornului altoit, o cultură mai puțin cultivată la noi în țară.

Pepiniera de la Negureni se întinde pe o suprafață de 10 hectare, unde este o plăcere să te plimbi, darămite să culegi fructele gustoase.

"În pepiniera noastră cultivăm mure, coacăză (neagră, roșie și albă), zmeură și dud. Totodată ne ocupăm de înmulțirea diverselor soiuri de corn. Avem în colecția noastră 4 soiuri: ”Elegant”, „ Cornul galben” și „Orhei”, dar un accent deosebit îl punem pe testarea cornului roșu de ,,Baimaclia'', un soi local, în formă de pară” a subliniat Valerian Malai.

Cornul nu este pretențios fată de condițiile de sol. Există însă câteva aspecte pe care agricultorii trebuie totuși să le asigure cornului.

"Cultivarea materialului săditor se începe de la sămânța care timp de doi ani stă la stratificare. Doar în al treilea an, puieții de corn sunt plantați în seră. În cel de al patrulea an pomul poate fi altoit și plantat în câmp deschis. Copacii rodesc în al patrulea an și în fiecare an roada crește, ajungând la cota maximă la 8 ani. Dacă este îngrijit corect, cornul rodește până la 40 de ani. Cornul crește foarte bine în câmp deschis, doar că trebuie să-i fie asigurată umbra și umezeala” a menționat Valerian Malai.

Începând din luna iulie și până în noiembrie, pomii de corn dau rod, iar fructele se coc treptat. Coarnele sunt un elixir pentru sănătate, iar unii nutriționiști le consideră a fi chiar un medicament.

"Rodește în fiecare an din belșug fără periodicitate. De pe un copac se pot obține pînă la 40 kg de pomușoare. Coarnele au un miros specific și o aromă plăcută. După recoltare, coarnele se lasă la uscat într-un loc însorit, apoi se păstrează în pungi de hârtie. Coarnele pot fi consumate crude sau se pot face diverse delicatese sănătoase precum: jeleuri, gemuri, compoturi și chiar lichioruri. Conțin vitaminele C , A, B, calciu, kaliu, fier, mangan, zinc, cupru și antocieni, compuși asociați cu protecția împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului și a tumorilor, reduc inflamațiile și îmbunătățesc memoria” a subliniat Valerian Malai

De câteva ori pe an, pepiniera de la Negureni este vizitată de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, fiind verificat materialul săditor. Astfel în pepeniera lui Valerian Malai, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, este produs material săditor certificat cu valoare biologică.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!