Reportaj

Dumitru Cravcencu: ”Producem 600-700 kg de cașcaval pe lună, deși am putea și mai mult”

Dumitru Cravcencu, gospodar din satul Dancu, raionul Hâncești, este un veritabil producător de brânzeturi semidure, care și-a căpătat experiența în fabricarea brânzeturilor în cadrul unor stagii în Olanda, Irlanda și Statele Unite. Producătorul primește cu drag vizitatori în mini-fabrica sa, unde produce în jur de 600-700 de kg de cașcaval.

Ferma sa de vaci a deschis-o în 2011, însă abia de 4 ani produce cașcaval într-un asortiment de 4 feluri.

”Noi la început am crescut vacile și vindeam laptele, apoi am avut câteva școlarizări în Olanda, Irlanda și Statele Unite și revenind acasă, am decis să producem și noi, aici, în Moldova cașcaval după școala din țările respective. În prezent, avem 48 de văcuțe, care ne asigură materia primă, laptele și datorită tehnologiilor moderne și pasiunii pentru cașcaval, obținem produse naturale și gustoase. Producem patru tipuri de cașcaval de Dancu: Gouda, Cedar, Geak și Geak cu picant, deoarece este cu piper roșu. Lunar obținem 600-700 kg de cașcaval, natural, dacă am recurge la șmecherii, am putea și mai mult, dar nu acesta este scopul. Vom produce doar un produs natural, apreciat de consumatorii noștri” a subliniat Dumitru Cravcencu.

Producătorul susține că fiecare tip de cașcaval necesită o abordare diferită, astfel durata de producere variază.

”În general, producerea de cașcaval este o activitate ce are nevoie de timp, noi colectăm laptele, adăugăm cheagul de bivol și apoi urmează procedura de maturare. Cașcavalul Gouda este maturat pe durata la 2 luni, dar se experimentează și cu maturare mai îndelungată.Pe parcursul anilor am încercat să îmbunătățim cele 4 tipuri de cașcaval pe care-l producem” ne-a explicat Dumitru Cravcencu.

Și viața sătenilor a început să se îmbunătățească de când Dumitru Cravcencu a înființat Asociația Obștească ”Dancu Tabita”, prin intermediul căreia oferă nu numai cașcaval, dar și prînzuri calde, cât și alte servicii comunitare celor din sat.

”Noi hrănim 75 familii de bătrâni, le asigurăm prânzul de 3 ori pe săptămână, iar sâmbătă le oferim câte un litru de lapte și o pâine coaptă la noi, căci am deschis și o brutărie mică. Și de copiii cu dizabilități avem grijă, dar și de cei din familiile social-vulnerabile. Iar în weekend organizăm activități educative, în timpul anului școlar, le ajutăm cu temele pe acasă, iar pentru circa 30 de studenți, le-am asigurat accesul la studii, fie la școli profesionale, fie la universități. Știți există probleme în unele familii, dar copiii sunt buni, merită o șansă la un viitor luminos și noi îi ajutăm în acest sens” a spus Dumitru Cravcencu.

Nu a beneficiat de niciun ajutor din partea statului, are susținerea unor prieteni buni din SUA, Irlanda și Marea Britanie, care îi sunt parteneri de-o viață.

”Am investit banii proprii în această afacere de familie, nu am primit nimic de la stat, în schimb am susținerea partenerilor mei originari din SUA, Irlanda și Marea Britanie, pe care îi știu de mai bine de 20 de ani. M-au ajutat foarte mult, fără suportul lor nu mai reușeam să fac eu nimic” a declarat producătorul din Dancu.

În pofida pandemiei, chiar dacă mai puțin, secția de producere a lucrat și în 2020, căci vânzările cașcavalului se face și în magazinele din capitală.

”Ne-a fost și nouă mai greu în 2020, dar am continuat, nu știam ce va urma, dar am produs cantități mai reduse, nu cu mult, pentru că noi livrăm cașcavalul în câteva lanțuri de magazine mari din capitală și cererea a fost aproximativ aceeași, cu variații mici. Poate mai puțin vizitatori am avut anul trecut din cauza restricțiilor impuse, dar în acest an, iarăși primim cu drag doritorii de a vedea cum se produce cașcavalul, de a-l mânca alături de producător și de a savura din plin gustul unui cașcaval bun produs în Dancu” a menționat Dumitru Cravcencu.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!