Reportaj

Igor Ivanov: ”Mărul s-a vândut anul acesta ca pâinea caldă”

Igor Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei, cultivă diverse culturi pomicole, cireșe, caise, prune, mere pe o suprafață de 50 de hectare. Fermierul susține că anul acesta a fost plin de provocări. Și pentru că este perioada recoltării merelor, producătorul ne-a povestit că roada de mere a obținut-o în condiții destul de complicate.

Recoltarea merelor a decurs fără bariere, timpul a fost favorabil pentru ca fructele să fie culese și vândute sau depozitate în condiții optime.

”Dacă până acum ziceam că au fost și ani buni, și ani răi, practic anul acesta a fost un an cu numeroase  provocări, începând cu ploile din timpul culesului la cireșe, urmând neculegerea caisului care a înghețat  primăvara, și ajungem acum în perioada când trebuie să recoltăm merele pe plan național, soiurile de iarnă. Și iarăși avem impedimente, pentru că din cauza ploilor abundente, calitatea fructului nu este așa cum am dorit. Dar la soiul Gala, o clonă mai precis a acestui soi de toamnă, mărul este destul de calitativ, mai ales luând în considerație ca e primul an de recoltă, pot spune că am avut într-adevăr un măr calitativ. Aș zice că s-a vândut ca pâinea caldă, neavând acele cantități mari pentru export, le-am comercializat mai mult în țară. În schimb, prunele, circa 80 de tone, le vindem deocamdată prin intermediari, care le exportă” a povestit Igor Ivanov.

De fapt, la capitolul comercializare, producătorul spune că și-ar dori alte oportunități, dar reieșind din condițiile acestui an, vânzarea recoltei a avut loc mai mult în țară.

”Dacă vorbim de soiurile timpurii, a culturii mărului, anul asta a fost un an destul de nesatisfăcător, producția sută la sută s-a dus către fabricile de procesare, având acele perturbații pe piața țărilor CSI, în special a Rusiei și lipsa de cumpărători, în special la soiurile timpurii, am fost nevoiți să ne descurcăm aici pe loc cu soiurile timpurii. În schimb soiurile de toamnă, soiurile performante au fost direcționate și către export, prețul variind de la 7 la 9 lei” a spus Igor Ivanov.

Obținerea calității superioare a producției de mere, diversificarea piețelor de desfacere, dar și creșterea nivelului de subvenționare a producției autohtone sunt soluțiile care trebuie puse în aplicare de către producătorii de mere din Moldova, susține Igor Ivanov.

”Noi ca producători trebuie să axăm pe soiuri performante, în primul rând, pe calitate și nu în  ultimul rând pe menținerea calității atât pe parcusrsul anilor, cât și de la recoltare până la livrare.  Un lucru important este că trebuie să ne învățăm și a vinde producția, trebuie să ne învățăm a o ambala frumos, a avea o direcție corespunzătoare cu acei potențiali cumpărători, și să atingem alte standarde pentru că vedem ca și pe piața Rusiei, sunt oarecare perturbări, fapt ce ne motivează noi agricultorii, să ieșim din zona asta de confort atât cu sortimentul, cât și cu modul de a livra marfa, să începem să căutăm noi piețe” a subliniat producătorul.

Implicarea statului ar trebui să fie mai profundă, autoritățile trebuie să manifeste o abordare complexă a problemelor producătorilor de mere.

 ”Cred că în primul rând, statul trebuie să asigure facilitarea exportului, în al doilea rând aș zice că suntem încă necompetenți ce ține de materialul săditor, vorbim de zeci de ani să trecem la material săditor performant și certificat, însă în afară de soiurile obișnuite nu putem obține, acele institute  care ne-ar oferi posibilitatea de a avea un material săditor calitativ, șchiopătează la nivelul dat și suntem impuși de a importa material săditor din alte țări, unde banul ar putea fi valorificat la noi în țară” a punctat Igor Ivanov.

Pentru a obține producții mari și de calitate, în plantațiile pomicole este foarte important ca să fie respectate tehnologiile de cultură și să se aplice la timp. Așa că pomicultorii, după recoltarea fructelor, pornesc lucrările de toamnă în livadă, pentru sănătatea pomilor înainte de venirea iernii.

”După campania de recoltare a fructelor, neapărat intervenim cu un tratament pentru cicatrizarea rănilor provocate, acele tratamente cu hidroxid de cupru și cele pentru întreținerea ulterioară a plantației, atât aparatul foliar, cât și a solului. În perioada dată facem un procedeu tehnologic de susținere a axului. Și urmează, nemijlocit, ceea ce ține de întreținerea aparatului subteran, a rădăcinilor, prin fertilizările corespunzatoare și ultima, cred că într-o săptămână mergem la o irigare pentru a compensa insuficiența de umiditate din sol. Și următoarea perioada deja este tăierea în uscat pentru programarea recoltei din anul viitor” a explicat Igor Ivanov.

În Republica Moldova plantațiile de meri se întind pe o suprafață de 52 de mii de hectare. Recolta de mere din anul curent este prognozată de circa 600 de mii de tone. În creștere, comparativ cu anul trecut când au fost recoltate 480 de mii de tone de mere.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!